Hlavní obsah

Flyers si pojistili klíčového útočníka, ale Voráčkova smlouva dostává klub do problémů

Philadelphia

Hokejový svět obletěla zpráva o tom, že hokejový klub Philadelphia Flyers prodloužil spolupráci s Jakubem Voráčkem až do roku 2024. Fanoušci Letců si tak mohou oddychnout, že nejproduktivnější hráč jejich mužstva zůstane věrný celku z Pensylvánie. Jak upozorňuje kanadský magazín The Hockey News, Voráčkův luxusní kontrakt však zároveň vedení Letců pořádně ztíží práci s budováním kádru na příští sezóny.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Jakub Voráček na mistrovství světa v Praze.

Článek
Fotogalerie

Ve Philadelphii si Voráčka skutečně cení. Ne nadarmo bude pobírat podobný plat jako kanadská superstar Claude Giroux, tedy v průměru přes osm miliónů dolarů za rok. „Byla to naše priorita číslo jedna. Nechtěli jsme riskovat, že bychom takového hráče mohli ztratit," vysvětlil generální manažer a někdejší gólman Flyers Ron Hextall. Voráčkovi k obřímu kontraktu pomohla především velmi vydařená uplynulá sezóna, v níž skončil pátý v kanadském bodování se ziskem 81 bodů za 22 branek a 59 asistencí z 82 utkání.

Flyers momentálně zbývá pod platovým stropem pouhých 600 tisíc dolarů, ale k ještě větším problémům se schyluje pro následující sezónu 2016-2017, pro niž má klub aktuálně podepsaných jen 15 hráčů. Na platy dalších sedmi hokejistů pro další ročník by zbývalo zhruba 12,2 miliónů dolarů (přesný platový strop pro sezónu 2016-2017 ještě není určen), což na poměry NHL není příliš komfortní situace.

Není tajemstvím, že vedení Letců by rádo udělalo více místa pod platovým stropem v rámci chystaného odchodu Vincenta Lecavaliera, jenž dosud dokonce pobíral vyšší plat než Jakub Voráček. A totéž platí v případě R. J. Umbergera, kterého by Flyers taktéž rádi odložili k některému ze soupeřů. Realizovat oba odchody však bude nadmíru složité, zvlášť když se Ron Hextall chce vyhnout nákladnému vyplácení ze smluv. Bude tak muset oželet některou z hvězd a ponechat si nechtěné přeplácené útočníky, kteří balancují na hraně udržení v sestavě?

Reklama

Související témata: