Hlavní obsah

Nezměním se, peníze nejsou vše, komentuje Voráček smlouvu a těší se na české parťáky

Philadelphia

Kolem jeho nové smlouvy se strhl poprask. Philadelphia uzavřela s Jakubem Voráčkem osmiletý kontrakt na celkem 66 miliónů dolarů (asi 1,6 miliardy korun), což z českého hokejového útočníka dělá jednoho z nejlépe placených hráčů NHL. „Doufám, že zůstanu pořád stejný," říká hvězda Flyers v rozhovoru pro Právo.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Jakub Voráček

Článek

Žádná oslava tedy neproběhla?

Z toho mě rychle vyvedl kondiční trenér, který mi naplánoval slušný ‚kruháček'. Až do tréninkového kempu se tradičně budu chystat v Montrealu. Jen na začátku září přiletím domů, protože se chystám představit nový charitativní projekt.

A jsme u vaší smlouvy. Od kdy se o ní mluvilo a jak detailně jste jednání sledoval?

Petr (agent Svoboda) se o tom bavil poslední dva měsíce s manažerem Hextallem, takže to byla spíš jen otázka času, kdy se shodneme na podmínkách. Já jsem rád, že se to dohodlo tak brzy a můžu se soustředit na nadcházející sezónu.

Flyers se vyjádřili, že o vás nechtěli přijít. Vy jste si dovedl představit, že se za rok stanete volným hráčem a budete se přehrabovat v nabídkách?

Samozřejmě výhody volného trhu tam jsou, ale já jsem věděl, kde chci být a to místo je Philadelphia. Doufejme, že tam vydržím co nejdéle.

Udělalo na vás dojem, když za vámi na otočku přiletěl nový kouč Flyers Dave Hakstol?

Bylo vidět, že chce mít přehled a popovídat si o budoucnosti. Vzal jsem ho do restaurace ke sv. Václavovi, kde jsme si dali ‚českej talíř', což je jídlo asi pro čtyři osoby - kachna, kuře, knedlíky. K tomu pár piv. Tak byl nadšený.

Hakstol je v NHL nováčkem, jak na vás působil?

Jasně, ale taky je to respektovaný trenér, který měl veliký úspěch na univerzitě v Severní Dakotě, takže zkušenosti má. V NHL to bude pro něj něco jiného, ale máme kvalitní tým a do budoucna budujeme mančaft, který chce velký úspěch.

Někoho takový ranec peněz změní, ale vy se nezdáte nějak vykolejený.

Já bral krásný plat od chvíle, co hraju v Americe a myslím, že mi to do hlavy nestouplo. Takže nevidím důvod, proč by teď mělo. Je to krásný, ale peníze nejsou všechno.

Je vám jasné, že teď vás čeká mnohem větší dřina než dřív?

Stoprocentně. To je jen začátek, pro mě nic nekončí. Já na to koukám tak, že ke mně mají Flyers důvěru a já se budu snažit ji splatit. To je můj náhled na tu smlouvu.

V kontraktu ale nemáte klauzuli, že k případné výměně musíte dát svolení. Proč?

To je ošemetná věc. Když vás ten tým chce vyměnit, tak vás vymění, i když ‚no trade' máte. Navíc, když se vás chtějí zbavit, tak nevidím důvod, proč tam zůstávat. Pro mě to roli nehrálo, já věřím, že vydržím po celou dobu kontraktu ve Philadelphii a to je můj cíl.

S vaším centrem a kapitánem Girouxem se každým rokem zlepšujete. Těšíte se na to, že nejlepší společné roky teprve přijdou?

Claudeovi je 27, mně bude 26, budoucnost tam je. Záleží, jak se tým spojí dohromady. Kvalitu máme a musíme makat, aby se udělal úspěch. To je ten důvod, proč se hokej hraje.

V nové sezóně k tomu mají přispět i české posily Radko Gudas a Michal Neuvirth.

Za to jsem moc rád. Vždyť já dva roky nemluvil s někým česky v kabině. Neuvy je výborný gólman, který určitě dostane 30 zápasů a s Masonem vytvoří velice kvalitní tandem. Gudy je zase tvrdej bek, co umí hrát do těla a ve Philly takové borce milují.

Top 5 českých platů v NHL
1. Jaromír Jágr (Washington) 11,48 miliónů dolarů (2002/03)
2. Jakub Voráček (Philadelphia) 10 mil. (2016/17 a 2017/18)
3. Robert Holík (NY Rangers) 9,6 mil. (2002/03)
4. Dominik Hašek (Detroit) 8 mil. (1998/99, 2001/02, 2003/04)
5. Patrik Eliáš (New Jersey) 7,5 mil. (2006/2007 a 2007/08)

Reklama

Související témata: