Hlavní obsah

Cítí se skvěle, práci ale stále nenašel. Trh se vůbec nehýbe, stýská si Tlustý

Praha

Trh s volnými hráči se v NHL otevřel před více než měsícem, hokejový útočník Jiří Tlustý však i nadále patří mezi necelou stovku mužů, kteří zatím marně čekají na další angažmá. Sedmadvacetiletý rodák ze Slaného je v kontaktu se čtyřmi týmy a ví, že k lepší vyjednávací pozici mu moc nepomohlo působení ve Winnipegu, kam v průběhu loňské sezóny přestoupil z Caroliny. Za Jets vstřelil ve čtyřiadvaceti zápasech jen jeden gól.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Hokejový útočník Jiří Tlustý stále neví, kde bude v příští sezóně hrát.

Článek

Čekal jste, že byste na novou smlouvu mohl čekat tak dlouho?

Myslel jsem si, že to bude trošku jednodušší. Jenže trh se vůbec nehýbe, zbývá nás ještě moc, kteří nikde nepodepsali a jde i o zvučná jména. Agent mě ale ujišťuje, že mám být v klidu.

A jste?

Snažím se o to. Ale přeci jen už bych něco chtěl mít, abych do posledního měsíce přípravy před sezónou šel s čistou hlavou. Zatím to ale nějak nevychází, tak snad se dočkám...

Kolikaletou smlouvu byste chtěl v ideálním případě podepsat?

Spíš na jeden rok.

Proč ne delší?

Od další sezóny totiž přibydou do NHL dva nové týmy (Las Vegas a Québec), které budou potřeba zaplnit, a o volné hráče bude velký zájem. Ale bude záležet na konkrétních podmínkách.

V kontaktu jste s Torontem, Montrealem, New Jersey i Carolinou. Opravdu existuje šance, že byste se k Hurikánům vrátil?

Je docela velká. Carolina ale má určitý finanční problém, není to totiž moc výdělečný klub. Ale řekli mi, že do pár dnů mi dají vědět, kolik peněz by ještě byli schopní utratit. Mají prý velký zájem, tak ať své rozhodnutí neuspěchám. Jenže když přijde odpovídající nabídka odjinud, určitě bych ji musel zvážit a lidem v Carolině bych to řekl. Uvidíme, jak by se pak zachovali oni.

Vypadá to, že pro Hurricanes máte slabost...

Byl bych hrozně rád, vždyť jsem tam hrál šest let. Dobře to tam znám, mám tam spoustu kamarádů a všichni mi tam přijdou jako rodina.

Jenže počátkem roku jste se tam nedohodl na nové smlouvě a putoval do Winnipegu...

Člověk si říká, že kdybych to tenkrát vzal, mohl jsem teď být v klidu. Ale už s tím nic neudělám, život jde dál.

Cítíte, že angažmá u Jets vám současnou pozici při vyjednávání o novém kontraktu moc nepomohlo? Za 24 zápasů jste skóroval jen jednou.

Samozřejmě to je určitá komplikace. Nebudeme si nic nalhávat, ve Winnipegu mi to nevyšlo. Ale ze stráveného času na ledě, který jsem měl, nejde dělat zázraky. Zase jsem ale měl možnost zahrát si play off, za což jsem strašně rád.

V jakém stádiu je vaše letní příprava?

Sezóna je ještě daleko, takže pořád makám na suchu. Nikam nespěchám, ale pomalu se chystám, že začnu chodit na led s kladenskými juniory. Nechci se tam cpát áčku, které už buduje kádr na novou sezónu a ještě s nimi trénují Tomáš Plekanec s Jardou Jágrem.

S Tomášem Plekancem jste společně trénovali posledních sedm let. Proč je tomu letos jinak?

Pleky musel zůstat s manželkou v Montrealu a vrátil se až před pár dny, takže se nám to rozpadlo. Vzal jsem si tedy kondičního trenéra a zkoušíme něco nového. Zatím je to super a cítím se skvěle, tak uvidíme, jak budu vypadat na ledě.

Změnil jste něco v přípravě?

Zaměřil jsem se hlavně na dynamiku a rychlé starty. Bruslař jsem dobrý, ale do NHL pořád přicházejí mladí kluci a vy jim musíte stačit rychlostně.

Reklama