Hlavní obsah

Verdikt NHL Ovečkina nezajímá. Na olympiádu jedu v každém případě, vyhlásila ruská hvězda

Moskva/Praha

Je to moloděc, zní z Ruska. Co na to řekne NHL, je Alexandru Ovečkinovi vcelku jedno. Na olympiádě v jihokorejském Pchjongčchangu chce startovat, i když zámořská liga nepřeruší program a start nejlepších hokejistů planety pod pěti kruhy tentokrát neposvětí.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Ruský útočník Alexander Ovečkin.

Článek

Není to poprvé, kdy se ruský ostrostřelec ve službách Washingtonu Capitals vyjádřil podobným způsobem. Už před hrami v Soči jasně deklaroval, že ho verdikt NHL vlastně nezajímá, jelikož on se nikoho nebude doprošovat a na olympiádu do své vlasti rozhodně jede.

„Je to stejné jako před Soči. I tehdy se říkalo, že by NHL nemusela povolit start svých hráčů na turnaji. Takže doufám, že i tentokrát se obě strany dohodnou. Ať to ale dopadne jakkoli, já a další naši hokejisté určitě na olympiádu pojedeme," oznámil Ovečkin v Moskvě, že by klidně nastoupil i bez povolení svého zaměstnavatele, jenž mu za sezónu vyplácí 10 miliónů dolarů hrubého.

Na dohodu Mezinárodní hokejové federace (IIHF) se zámořskými šéfy zbývá ještě dost času. Naposledy se vše upeklo necelý rok před začátkem her v Soči, ale tentokrát je situace poněkud odlišná. NHL po dvanácti letech soustředí svou pozornost hlavně na Světový pohár, který se bude konat od 17. září do 1. října 2016 v Torontu. Budou na něm vedle šesti nejlepších zemí světového žebříčku (Kanada, Rusko, Švédsko, Finsko, USA, Česko) startovat i tým mladých zámořských hvězd a mužstvo složené z nejlepších borců dalších evropských zemí.

Co na to Bettman?

Šéf hráčské asociace NHL Donald Fehr před pár týdny oznámil, že hokejisté by se rádi zúčastnili jak Světového poháru, tak olympiády v Pchjongčchangu, ale otázkou je, jak se na to bude tvářit komisionář NHL Gary Bettman a jeho parta.

Ovečkinovi je to každopádně jedno. Kontroverzí se nebojí. Američanům je proti srsti třeba jeho bezvýhradná podpora ruského prezidenta Vladimira Putina. Loni se ruská hvězda nechala vyfotit s nápisem ‚Zachraňte děti před fašismem', což bylo bráno jako jasné sdělení k vyhroceným událostem na Ukrajině. Ani teď se Ovečkin nebude ohlížet na to, co si o jeho posledních výrocích lidé myslí. Zlatá olympijská medaile mu totiž ve sbírce stále chybí.

Reklama

Související témata: