Hlavní obsah

Fischerovi se při zápase srdce možná nezastavilo

DETROIT (USA)

Hokejovému obránci Jiřímu Fischerovi se možná nezastavilo při pondělním kolapsu během zápasu NHL srdce, přestože to tvrdil trenér Detroitu. V úterý na tiskové konferenci klubový lékař uvedl, že v první chvíli nemohl nahmatat Fischerův puls, proto jej s pomocí defibrilátoru začal oživovat.

Článek

"Jeho srdce se mohlo zastavit, ale nevím, na jak dlouho," připustil lékař Tony Colucci, který mistrovi světa z Vídně a vítězi Stanleyova poháru zachránil na střídačce život. "Někdy, když se snažíte nahmatat puls, nemůžete skutečně říct, že se srdce zastavilo. Puls mohl být jen velmi slabý," uvedl s tím, že po rychlé první pomoci už byl Fischerův puls zřetelný.

Pětadvacetiletý český hokejista se zhroutil v první třetině při utkání s Nashvillem. Již ve stabilizovaném stavu byl ze stadionu odvezen do nemocnice, kde podstoupil vyšetření a zůstává dál na pozorování. Podle Colucciho se mu daří dobře. "Nevím ale, kdy bude moci zase hrát nebo jak dlouho v nemocnici zůstane," dodal detroitský lékař.

Problémy již před třemi lety

Vyděšení diváci v hledišti Joe Louis Areny se dozvěděli, že Fischer měl záchvat a kouč Mike Babcock později informoval o tom, že se hráči zastavilo srdce. Když na tiskové konferenci padla otázka, jak dlouho netlouklo, Colucci zástavu zpochybnil. Co kolaps způsobilo, doktoři zatím nezjistili.

Fischer měl problémy se srdcem již před třemi lety. Lékaři tehdy u reprezentačního obránce zjistili srdeční vadu. Dva dny netrénoval a další testy už byly v pořádku. Po úterní příhodě se mu daří podle vyjádření klubových představitelů dobře a při návštěvě spoluhráčů měl náladu i na žerty.

Dnes čeká hokejisty Detroitu další domácí zápas s Coloradem. Po úterním tréninku hráči přiznali, že myšlenkami jsou stále u Fischera v nemocnici. "Na ledě jsme o tom všichni mluvili," uvedl centr Kris Draper. "A když jsme se pak vrátili do kabiny a viděli jeho přihrádku s věcmi, měli jsme nepříjemný pocit," dodal.

Spekulovat se nikdo neodváží

Brankář Manny Legace se listu Detroit News svěřil, že celou noc nemohl spát. "Žena mě musela utěšovat, celou noc jsem měl na krajíčku. 'Fish' hokej miluje, je to jeho život," uvedl gólman, který nechyběl v početné výpravě spoluhráčů, která v úterý Fischera v nemocnici navštívila.

Spekulovat o další hokejové budoucnosti českého beka se zatím nikdo neodváží. "Nejdůležitější teď je, aby byl zdravý, šťastný a mohl žít normální život. Všechno ostatní bude něco navíc," řekl kouč Babcock. Optimismus obránci i lékařům dodává, že jsou výsledky testů v pořádku.

Podle Colucciho si Fischer vybavuje z pondělního večera jen útržky. "Pamatuje si na první střídání, a pak, když ležel na pohotovosti v nemocnici. Na kolaps si vůbec nevzpomíná," dodal lékař Detroitu.

Reklama

Související témata: