Hlavní obsah

Céčko bych přijal, řekl Eliáš a vzpomíná na křivdu z minulosti v Devils

Newark/Praha

Nepatří sice mezi ty nejžhavější kandidáty, pokud by ale za ním klubové vedení Devils přišlo s nabídkou, přijal by ji. Hokejisté New Jersey totiž po ukončení kariéry dosavadního kapitána Bryce Salvadora hledají jeho nástupce a český útočník, ikona Ďáblů a věkem i služebně nejstarší hráč týmu, by mohl být tím pravým.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Patrik Eliáš.

Článek

„Pokud mě o to požádají, přijal bych to. Vůbec o tom není pochyb, vždyť by to byla čest. Máme tu spoustu mladých a nových kluků a myslím, že bych teď tuhle úlohu zvládl lépe než před necelými deseti lety," připomíná devětatřicetiletý forvard, že céčko na dresu v Devils nosil už v sezóně 2006/07.

Jenže po tom zůstala pachuť. Tehdy přišel v závěru základní části k Ďáblům nový kouč Brent Sutter a s týmem vypadl ve druhém kole play off. A od následujícího ročníku přišel Eliáš o kapitánské céčko. Bez jakéhokoliv vysvětlení...

„Nešlo o to, že jsem o něj přišel, ale o způsob, jakým k tomu došlo. Bral jsem úplně v pohodě, že se rozhodli udělat kapitánem někoho jiného, nebyl jsem znepokojený," vzpomíná dnes na osm let starou křivdu rodák z Třebíče.

Vysvětlení se nikdy nedočkal

„Ale ta nekomunikace, když jsem přišel a dozvěděl se o tom až od reportérů, kteří se mě ptali, jak se cítím po ztrátě kapitánství... Zaskočilo mě to a prostě jsem jenom chtěl dostat vysvětlení." Jenže toho se od tehdejšího kouče Suttera ani bývalého generálního manažera Lamoriella dodnes nedočkal.

Nadcházející sezóna je pro Eliáše tou poslední, ve které má ještě smlouvu s Devils. I přesto věří, že v týmu, se kterým spojil celou svou kariéru v NHL, bude dál pokračovat. „Doufám, že to nebude poslední rok. Chci si tuhle sezónu užít a mít ji lepší než tu minulou; jak z osobního, tak týmového hlediska. Rozhodně nebudu uvažovat o tom, že by mohla být tou poslední. Samozřejmě se během sezóny může spousta věcí změnit, ale teď si to chci užít, prožít lepší sezónu a třeba to pak povede k prodloužení kontraktu," uzavřel Eliáš.

Reklama

Související témata: