Hlavní obsah

Jágrova žena je hokej, ví Havlát. Jeden z nejlepších všech dob, velebí „68“ na Floridě

Praha

Když minulý týden dorazil do zámoří na začínající předsezónní kemp hokejistů Floridy, musel si Jaromír Jágr připadat minimálně zvláštně. Na ledě se s ním prohánělo devatenáct spoluhráčů, z nichž hned devět nebylo na světě, když česká hokejová legenda vstoupila v roce 1990 do své premiérové sezóny v NHL.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jaromír Jágr.

Článek

Příští rok v únoru mu bude už 44 let, přesto Jágr dál válí na té nejvyšší úrovni. A co hlavně. Svým mladším kolegům pořád stačí, mnohé navíc stále herně převyšuje a chystá se už na svou 22. sezónu v NHL.

„Nikdy mě nemotivovaly trofeje nebo ti, kteří je vyhráli," vysvětluje, proč se stále věnuje hokeji. „Tenhle sport dělám, protože ho miluju. Když se rozhlédnete okolo, jsou tu lidé, kteří nežijí kvůli tomu, aby hráli hokej, ale mají normální práci. A stejně si o půlnoci jdou zaplatit led, aby si zahráli, protože hokej milují. A já vím, že budu jedním z nich. Tak proč to nedělat i právě teď?" vysvětluje majitel kladenských Rytířů, že posun historickými tabulkami není jeho hnacím motorem.

Jágr: Radši unavený a silný, než svěží a slabý

Přitom v tabulce nejlepších střelců NHL mu patří páté místo a na čtvrtého Marcela Dionnea ztrácí jen devět tref, na třetího Bretta Hulla devatenáct. Oba by v nadcházejícím ročníku mohl poslat za sebe.

Možná i kvůli tomu, že zatímco ostatní jeho spoluhráči po večerech odpočívají, on se naopak v noci znovu vydává na led, aby si přidal. „Někdy to dělám kvůli tomu, že dřív není led volný. V noci mě nikdo neotravuje a nikdo mi neříká, co bych měl dělat. Noční tréninky musím dělat, dodávají mi sebevědomí. Radši se budu cítit unavený a silný, než svěží a slabý," říká Jágr a za dlouhověkost vděčí i rodičům.

„Tvrdou dřinu mám v genech po nich. Tlačili na mě, plus jsem samozřejmě potřeboval dobrý přístup. Zvlášť v letech komunismu, abyste hlavně přežili. V mládí jsem sedm hodin denně makal na farmě rodičů, abych byl silnější," připomíná Jágr.

Jágr je jedním z nejlepších sportovců všech dob

„Jags má v podstatě za ženu hokej. Dělá všechno, co může, aby byl každým dnem lepší, tvrdí Martin Havlát, který si s Jágrem zahrál na dvou olympijských hrách, minulou sezónu se s ním setkal v New Jersey a třeba se budou opět potkávat i v Panthers. Havlát se totiž na tréninkovém kempu Floridy pokusí získat kontrakt na nový ročník.

„Velcí hráči svůj sport prostě milují. Měl jsem to skvělé potěšení sledovat v trénincích Michaela Jordana a tenhle chlap miloval hrát basketbal. Bobby Orr, Wayne Gretzky, Magic Johnson - jejich příprava a vášeň pro zápasy byly prvotřídní. Právě proto je Jágr jedním z nejlepších sportovců všech dob," uzavírá generální manažer Panterů Dave Tallon.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články