Hlavní obsah

NHL se mění. Třicátníci vyrazili bojovat o smlouvy do kempů

New York

Pro někoho start kariéry v NHL, pro dalšího její soumrak. Do tréninkových kempů zámořských týmů letos zamířilo 63 Čechů, kteří mají šanci navýšit počet krajanů v nejlepší lize světa. V minulé sezóně jich nastoupilo 38. Někteří se už ale smlouvy nedočkají.

Foto: Profimedia.cz

I jednatřicetiletý Tomáš Fleischmann bude bojovat v tréninkovém kempu o místo v hlavním týmu Montrealu.

Článek

Na tzv. try-outy, tedy zkoušky bez jistoty kontraktu, kývli i hráči, kteří si v uplynulé dekádě za oceánem udělali jméno. V roce 2011 podepsal Tomáš Fleischmann čtyřletou smlouvu na osmnáct miliónů dolarů, nyní by mu stačila i roční. O její zisk se 31letý útočník pokouší v Montrealu. „Kluby podepsaly mladíky a čekají, kolik místa jim zůstane pod platovým stropem," řekl borec zvyklý na místo v prvních dvou útocích.

To platívalo i o Martinu Havlátovi, jenž usiluje o místo na Floridě, kde úřaduje manažer Dale Tallon. „Marty měl smůlu na podivná zranění, ale pořád by mohl být platným hráčem," tvrdil Tallon, za jehož působení v Chicagu byl Havlát nejproduktivnějším útočníkem Blackhawks a zastínil i Kanea s Toewsem.

„Taková NHL nikdy nebyla. Orientace na mladé hráče je zřetelná, ale nikdo neví, jak dlouho to vydrží," řekl Právu Jaromír Jágr, 43letá česká výjimka potvrzující nynější zámořské pravidlo. Hráči, kterým je kolem třiceti, mají znenadání velký problém se někde uchytit a veteráni jsou na tom nepoměrně hůř. „Kdyby mě nepřemluvila manželka, tak bych na žádnou zkoušku do Chicaga nešel," tvrdil i 39letý slovenský bek Lubomír Višňovský.

„V kempech teď probíhá tvrdý boj o místo," řekl švédský třicátník Jonas Gustavsson. Nyní ho testuje Boston, z brankoviště Detroitu ho totiž vystrnadil o sedm let mladší Petr Mrázek. Přípravné zápasy ukážou, kdo obstojí. Nová sezóna NHL začíná 7. října.

Nejvíc Čechů v kempech NHL
5 Detroit (Frk, Kindl, Mrázek, Nedomlel, Nosek)
4 Boston (Krejčí, Pastrňák, Vladař, Zbořil)
4 New Jersey (Eliáš, Mozík, Tlustý, Zacha)
4 Philadelphia (Gudas, Neuvirth, P. Straka, Voráček)
4 Calgary (Frolík, Hudler, Nakládal, Šmíd)

Reklama

Související témata: