Hlavní obsah

Čeští talentovaní mladíci si zatím NHL nezahrají. Vrána a spol. míří na farmu

Tři čeští hokejisté v pondělí skončili v přípravných kempech klubů NHL a vydali se na farmy do nižší AHL. Útočník Jakub Vrána s brankářem Vítkem Vaněčkem putovali z Washingtonu do celku Hershey Bears a obránce Jan Košťálek se přesunul z Winnipegu do týmu Manitoba Moose.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Český útočník Jakub Vrána.

Článek

Devatenáctiletý Vrána, jehož si Capitals vybrali loni v prvním kole draftu na 13. pozici, si na svou šanci v NHL musí počkat. V minulé sezóně hostoval v Linköpingu, v jehož dresu už hrál nejvyšší švédskou soutěž i v předešlých dvou ročnících. Po skončení sezóny ve Švédsku ještě zamířil do Hershey, kde zaznamenal ve třech zápasech základní části pět asistencí a v deseti duelech play off přidal dva góly a čtyři přihrávky.

Stříbrný medailista z mistrovství světa osmnáctek z roku 2014, na kterém ovládl s osmi brankami tabulku střelců, nasbíral ve švédské lize za tři sezony celkem 98 utkání a 34 bodů (19+15). Na kontě má po třech účastech na MS osmnáctek i dvacítek.

Stejně starého Vaněčka, který je také členem úspěšného českého výběru do 18 let z minulého roku, draftoval Washington loni ve druhém kole jako 39. hráče v pořadí. V uplynulém ročníku byl také zapůjčen do Evropy a působil v Liberci a na jeho farmě v první lize v Benátkách nad Jizerou.

Dvacetiletého Košťálka čeká také premiérové vystoupení na farmě, protože uplynulé tři ročníky strávil sparťanský odchovanec v Rimouski v juniorské QMJHL a letos ji s Océanic vyhrál. Winnipeg draftoval Košťálka v roce 2013 ve čtvrtém kole na 114. pozici. Ještě před odchodem do zámoří v sezóně 2011/12 stihl účastník dvou MS osmnáctek i dvou MS dvacítek sehrát deset zápasů v extralize za Spartu.

Reklama

Související témata: