Hlavní obsah

Nejlepší současní hráči NHL? Voráček se expertům nevešel ani do první dvacítky!

Praha

Již šestým rokem sestavují hokejoví odborníci kanadské televize TSN a generální manažeři všech týmů NHL svými hlasy padesátku nejlepších hráčů působících v zámořské soutěži. A stejně jako v předchozích pěti letech i letos anketu ovládl kapitán Pittsburghu Sidney Crosby, byť už ne tak přesvědčivě... Do TOP padesátky se dostal jediný český hokejista - Jakubu Voráčkovi však, možná trošku překvapivě, patří až 24. pozice.

Foto: Profimedia.cz

Útočníka Philadelphie Jakuba Voráčka (vlevo) stíhá kapitán Pittsburghu Sidney Crosby.

Článek

V uplynulém ročníku NHL až do poslední chvíle bojoval o Art Ross Trophy pro nejproduktivnějšího hráče základní části soutěže a díky skvělé sezóně se v létě Voráček dočkal prodloužení kontraktu s Philadelphií až do roku 2024 s pohádkovým příjmem 66 miliónů dolarů. Ani to mu ale v žebříčku TSN do elitní dvacítky nepomohlo... Přesto se Voráček mezi nejlepší padesátkou vůbec poprvé v kariéře objevuje.

Anketě opět dominuje Kanaďan Sidney Crosby, ovšem letos ho na první příčku zařadilo jen 44 procent hlasujících, zatímco v předcházejících třech letech figuroval na samém vrcholu u více než 80 procent tvůrců žebříčku.

„Myslím, že je na čele zcela oprávněně. V minulé sezóně udělal 84 bodů a každý říkal, že to nebyl z jeho strany moc povedený ročník. Já jich měl 81 a každý naopak tvrdil, jakou jsem měl skvělou sezónu," prohlásil na adresu Crosbyho Voráček.

V žebříčku i hráč bez jediného startu v NHL

„Crosby hned od svého začátku v NHL patří ke špičce. Je impozantní, že se na stejné úrovni drží tak dlouho, zvlášť když vezmete v úvahu, kolika zraněními si ve své kariéře musel projít. Co člověk, to názor, ale když se podle mě zeptáte hráčů, zařadí na čelo tabulky Crosbyho," soudí kladenský odchovanec.

Druhé místo obhájil útočník úřadujících šampiónů Chicaga Jonathan Toews, na třetí příčku se posunul gólman Montrealu Carey Price, jenž v minulé sezóně zářil a získal hned čtyři ceny včetně Hart Trophy pro nejužitečnějšího hráče i Vezina Trophy pro nejlepšího gólmana.

Poprvé v historii se mezi padesátku nejlepších dostal hokejista, který ještě neodehrál jediný zápas v NHL. Osmnáctileté jedničce letošního draftu nováčku NHL Connoru McDavidovi, po kterém sáhl Edmonton, patří sedmatřicáté místo. Největší posun oproti loňsku pak zaznamenal Vladimir Tarasenko. Ruský útočník St. Louis před rokem v žebříčku chyběl, letos se ale vyhoupl na čtrnáctou příčku.

TOP 50 hráčů NHL podle TSN
1. (1.)Sidney CrosbyPittsburghútočník
2. (2.)Jonathan ToewsChicagoútočník
3. (24.)Carey PriceMontrealbrankář
4. (8.)John TavaresNY Islandersútočník
5. (12.)Alexandr OvečkinWashingtonútočník
6. (3.)Steven StamkosTampa Bayútočník
7. (7.)Drew DoughtyLos Angelesobránce
8. (4.)Ryan GetzlafAnaheimútočník
9. (15.)Jamie BennDallasútočník
10. (22.)Erik KarlssonOttawaobránce
24. (x)Jakub VoráčekPhiladelphiaútočník
Pozn.: V závorce jsou uvedena umístění hráčů v loňském žebříčku. Jakub Voráček vloni mezi padesátkou nejlepších chyběl.
Patří podle vás Jakub Voráček mezi dvacet nejlepších hokejistů NHL?
Ano
81,9 %
Ne
18,1 %
Celkem hlasovalo 6977 čtenářů.

Reklama

Související témata: