Hlavní obsah

Jágrův učitel a bývalý gólman NHL zítra slaví kulaté narozeniny

Dva významní kanadští hokejisté oslaví 5. října padesáté narozeniny. Bývalý útočník a učitel Jaromíra Jágra v Pittsburghu Mario Lemieux i někdejší brankář a v současnosti trenér Colorada Avalanche Patrick Roy se narodili ve stejný den a zítra je čeká kulaté jubileum.

Foto: Sport.cz

Legendární útočník Mario Lemieux na Winter Classic 2014 při zápase veteránů.

Článek
Fotogalerie

Lemieux byl častokrát srovnáván s nejslavnějším hokejistou všech dob Waynem Gretzkým, během své kariéry si vysloužil přezdívky "Le Magnifique", "Super Mario" nebo "Ten nejlepší." Útočník s číslem 66 na zádech vyválčil za 17 let s klubem Pittsburgh Penguins dvakrát Stanley Cup, na olympiádě v Salt Lake City 2002 dovedl kanadský tým jako kapitán ke zlatým medailím. Kariéru ukončil ve 40 letech v lednu 2006 kvůli potížím s nepravidelným srdečním tepem. Ale i poté slavil úspěch - jako vlastník Tučňáků byl u jejich loňského triumfu ve Stanley Cupu, kdy se stal jediným člověkem, který získal tuto trofej jako hráč a vlastník.

Rodák z Montrealu nikdy v NHL nezměnil dres, při vítězstvích ve Stanley Cupu v letech 1991 a 1992 mu asistoval mladičký Jaromír Jágr. Lemieux vyhrál šestkrát trofej Arta Rosse, třikrát byl poctěn Hart Trophy jako nejplatnější hráč zámořské ligy (1988, 1993 a 1996), celkem si v NHL připsal za 17 sezon 1723 bodů (690+1033).

Narodil se 5. října 1965 v Montrealu a již od mládežnických kategorií převyšoval své vrstevníky. Rok před draftem dosáhl v juniorské lize průměru čtyř bodů na zápas. Draftován byl v roce 1984 Pittsburghem Penguins jako číslo 1. V NHL dal hned při prvním střídání gól. Velkolepou show předvedl v řadě s Gretzkým na Kanadském poháru 1987, který Kanada vyhrála. Již v roce 1985 se objevil i na MS v Praze, kde získal stříbro.

Lemieux byl ale často zraněný, neodehrál jedinou kompletní sezónu. Na vině byly bolesti zad, kyčlí či třísel. A hlavně rakovina lymfatických uzlin. Krutou zprávu si vyslechl v roce 1993. Po operaci vynechal celý ročník, v roce 1997 se pro přetrvávající potíže rozloučil s hokejem. Ne nadobro. Poté, co byl uveden do Síně slávy a zachránil krachující Penguins (1999), se v prosinci 2000 vrátil. Pak triumfoval s Kanadou na ZOH 2002 a v roce 2004 dovedl Kanadu jako kapitán k triumfu ve Světovém poháru.

Roy druhý v počtu výher

Podobných úspěchů jako Lemieux dosáhl i Roy. Úspěšný gólman se čtyřikrát radoval ze zisku Stanleyova poháru, dvakrát za působení v Montrealu a dvakrát v Coloradu.

Třikrát také získal Conn Smythe Trophy, udělovanou nejlepšímu hráči play off, pětkrát William M. Jennings Trophy pro brankáře z týmu s nejnižším počtem inkasovaných branek v základní části NHL a dvakrát Vezina Trophy, jež náleží nejlepšímu brankáři soutěže. V tabulce hráčů s největším počtem vítězství zaujímá druhé místo, na kontě jich má 551, přitom hrál 1029 zápasů. V play off zvítězil ve 151 zápase z 247. Jeho rozhodnutí skončit v 37 letech s vrcholovým hokejem urychlila postupující artróza kyčlí.

Reklama

Související témata: