Hlavní obsah

NHL startuje s novým pravidlem. Jedna chyba a konec, tři na tři bude divočina

Praha

V historické tabulce nejlepších střelců NHL v prodloužení jim patří vedoucí dvě místa. Jaromír Jágr v nastavení ukončil 19 utkání, Patrik Eliáš 16. Oba čeští útočníci jsou ale nejstaršími hráči ligy a nová varianta pětiminutového ‚overtimu‘ tři na tři je stavěná pro mladší ročníky.

Foto: Profimedia.cz

Útočník New Jersey Patrik Eliáš.

Článek

„Rozhodně bude padat víc gólů a o to přesně fanouškům i vedení NHL jde," říká Eliáš. Šest bruslařů a dva gólmani, to je situace přímo stvořená k ofenzivní divočině. „Dá to prostor individuálnímu umění hráčů, když bude na ledě víc místa. Ale pořád jde o důležité body, takže chvíli potrvá, než se ukáže jak 3 na 3 správně takticky pojmout," dodává devětatřicetiletý útočník New Jersey.

Stačí jedna chyba, nastane přečíslení a je konec. Bostonský David Pastrňák takhle ukončil prodloužení v přípravě s Washingtonem po přihrávce Davida Krejčího už ve 12. vteřině. „Další nastavení zase utnul gól ve 2. minutě a až ve třetím zápase se šlo na nájezdy. Mám z toho ale lepší pocit, než když se hraje 4 na 4. Nájezdy jsou fajn, ale vždycky je lepší, když se rozhodne ze hry," doplnil Krejčí.

„Určitě to bude zajímavé, ale pro hráče i svým způsobem kruté. Každý bod je strašně důležitý, když se podíváte, jak vyrovnaná je tabulka na konci základní části," tvrdí montrealský Tomáš Plekanec.

Fleischmann: Pro hbité ofenzivní hráče je to dárek

NHL zavedla rozstřel od sezóny 2005-06, ale teď je víc než pravděpodobné, že jich bude ubývat a penaltoví specialisté jako Oshie, Kane, nebo Nyquist se zaskví v mnohem menším počtu případů.

„Když variantu 3 na 3 zkoušeli v AHL, procento zápasů ukončených v prodloužení hodně vzrostlo. Je tu spousta situací tři na dva, dva na jednoho. Dostanete se přes jednoho soupeře a je tu gólová šance," říká Krejčí. „Mám pocit, že se rozhodne víc jak 80 procent prodloužení," předpokládá Plekanec. „Bude to dost náročné na myšlení, abyste neudělali chybu. Ale pro hbité ofenzivní hráče je to dárek," tvrdí i montrealský Tomáš Fleischmann.

V krajním případě může prodloužení připomínat zběsilé rychlobruslařské závody. „Čím víc prostoru, tím to bude lepší," těší se Jakub Voráček z Philadelphie. Kolikrát se v takových situacích dostanou na led veteráni Jágr s Eliášem? „Takové prodloužení je totiž v první řadě velká honička," směje se Plekanec.

První týden NHL v TV
8.10.Chicago-NY Rangers (2.05 h)
9.10.St. Louis-Edmonton (2.05 h)
10.10.Detroit-Toronto (1.35 h)
10.10.Buffalo-Tampa Bay (19.05 h)
11.10.Florida-Philadelphia (1.05 h)
Vysílá Nova Sport 1

Reklama

Související témata: