Hlavní obsah

Sestřelí hvězdu, shodí rukavice. Gudase budou ve Philadelphii milovat

Marek Burkert (Tampa)Sport.czPrávo

V chodbě vedoucí z kabiny hokejistů Tampy na led je na stěně pořád veliká fotografie Radka Gudase, ačkoli oficiálně patří už od března Philadelphii. Řízného obránce s číslem 7 a vizáží Buda Spencera fanoušci Lightning milovali. A to samé se dá čekat i mezi příznivci Flyers. Až se tedy pětadvacetiletý bek objeví v sestavě. Zatím to ještě na zápasy není.

Foto: Adam Hunger, ČTK/AP

Radko Gudas (vlevo) drží Dylana McIlratha z New Yorku Rangers.

Článek
Fotogalerie

Už začátkem roku se Gudas podrobil operaci pravého kolena, a i když z původní prognózy ubral měsíc rekonvalescence, optimální forma podle něj vypadá jinak. „Po první operaci jsem měl šest měsíců na to, abych začal bruslit. Ale po čtyřech měsících jsme se rozhodli, že půjdu na další operaci, abych to urychlil. Ve Philadelphii jsem chodil na rehabilitaci pětkrát šestkrát za týden, abych posílil svaly okolo kolena, ale zároveň jsem se musel hlídat, abych nějak moc nenabral nahoře a neměl problémy s balancem," popisoval Gudas.

On sám je zastáncem tvrdé hry, při níž se neberou ohledy. Nemá problém sestřelit největší hvězdu soupeře, ani se porvat s o hlavu větším bitkařem. Přesně takový hráč v sestavě Flyers v minulé sezóně zoufale chyběl.

Přitom Philadelphia má dlouhou tradici bezzubých bohatýrů, jež byste za žádných okolností nechtěli potkat při podvečerní procházce potemnělým parkem. Pes, Kladivo, Kulomet, to je jen krátký výčet přezdívek hráčů, kteří lámali soupeřům nosy, jako když jiní štípali hokejky. „Fyzický způsob hry tam hrál prim vždycky. Já si taky myslím, že se do Philadelphie hodím," říká Gudas.

Skvělé vzpomínky na Lightning

Tampa nikdy nebyla tradičním místem pro NHL. V Pensylvánii ale mají fanoušci z dělnických předměstí hokej mnohem více pod kůží. „Byl jsem zvyklý na modrou a bílou, teď si zvykám na oranžovou a černou. Philadelphia je vyloženě sportovní město. Lidi chodí na americký fotbal, baseball, basket, všechno je zajímá," tvrdí syn bývalého reprezentačního a sparťanského beka Lea.

Gudas junior už je sám také otcem, před půl rokem se jeho přítelkyni Barboře narodila dcera, která po dědovi dostala jméno Leontýnka. „Holky přijely i do Tampy, bydlí u Páliče (Ondřeje Paláta) a je to super. Zašli jsme si na večeři do restaurace, kam jsme hodně chodívali. Vzpomínky mám skvělé," líčí Gudas, který za Lightning odehrál během tří sezón včetně play off 129 zápasů.

Štěstí na české parťáky

V prvním utkání nové sezóny se ale na ledě neobjevil, zamířil v obleku na tribunu, ale po něm hned vyrazil k domácí kabině, aby prohodil pár vět s Palátem a Andrejem Šustrem. Ani v novém klubu ovšem nemá o krajany nouzi.

„Je to parádní. S Kubou Voráčkem jdeme na pivo, s Michalem Neuvirthem zase bydlíme kousek od sebe, takže spolu jezdíme na tréninky. Já měl vždycky štěstí na české spoluhráče."

Teď už zbývá jen, aby pomohl vylepšit image defenzívě Flyers, na kterou se v minulé sezóně ve Philadelphii takřka neustále nadávalo. „Je to pro mě výzva. Ale taky velká změna. Jiný systém, všechno jiné. A záleží i na trenérovi, jak mě bude chtít využít..."

Reklama

Související témata: