Hlavní obsah

Odmala bojuje s cukrovkou, nyní při svém debutu nadchl NHL

Max Domi prožil večer snů. Poprvé nastoupil do klání NHL, hned v první třetině přihrál na gól Olivera Ekmana-Larssona a po přestávce pak sám přidal svůj první zásah v soutěži. Nakonec byl vyhlášen druhým nejlepším hráčem utkání, které jeho Arizona vyhrála v Los Angeles 4:1.

Foto: Darryl Dyck, ČTK/AP

Max Domi (vpravo) v souboji s Danielem Sedinem během přípravného utkání.

Článek

Fantastický gól Maxe Domiho ještě v juniorské soutěži OHL

To, na co se připravoval prakticky celý život, přišlo v noci na sobotu. Dvacetiletý Max Domi poprvé oblékl dres Arizony pro soutěžní duel. I tentokrát se na jeho zádech objevilo číslo 16, které jej neodmyslitelně doprovázelo v mládežnických týmech.

Je to číslo, které nosil jeho vzor Bobby Clarke. Ten mladého hokejistu inspiroval svým bojem s cukrovkou během hokejové kariéry. Stejným nevyléčitelným onemocněním, tedy diabetem typu 1, trpí od třinácti let také Max Domi.

Na jeho hru to však nemá žádný vliv, jen je potřeba kontrolovat hladinu cukru v krvi každých 15-20 minut, a to i v průběhu zápasu. Podle situace se pak musí buď napít energetického nápoje, nebo doplnit inzulín.

Syn někdejšího bitkaře Tie Domiho je výrazně odlišným typem hokejisty než jeho otec. Při své hře těží z výborného bruslení a práce s holí. V NHL by se podle předpokladů měl stát obávaným kanonýrem.

A přesvědčil o tom hned při první možné příležitosti. Ve druhé třetině střetnutí s Los Angeles se prosadil okamžitě po vstupu na led. Jeho prudká střela zápěstím skončila v síti a mladý forvard mohl se zářivým úsměvem objímat své spoluhráče. „Bylo to hodně zábavné. Těžko jsem dostával úsměv z obličeje po celých 60 minut," dělil se o své dojmy šťastný hokejista, jenž svým výkonem udělal velkou radost své rodině, která nechyběla na stadiónu. „Bylo to opravdu speciální. A celá má rodina byla při tom, takže jsem se s nimi o to mohl podělit, o to to bylo ještě lepší," dodal Max Domi.

Není až tak překvapivé, že letos už se prosadil do NHL. Rozhodně k tomu směřoval už delší dobu. V minulé sezóně přímo exceloval v juniorské Ontario Hockey League a patřil také k největším hvězdám Kanady na juniorském mistrovství světa. Javorové listy vyhrály zlato a Domi byl vyhlášen nejlepším útočníkem turnaje. Nyní o sobě dává vědět i mezi dospělými.

Reklama