Hlavní obsah

Neuvirth zavětřil šanci v gólmanském pekle. V týmu, co nenávidí brankáře, bojuje o post jedničky

Philadelphia

O Philadelphii se někdy říká, že chytat tam je za trest. Na gólmana je vyvíjen mnohem větší tlak než v ostatních týmech NHL a obstojí jen opravdu silné osobnosti. Na vlastní kůži to nyní poznává i Michal Neuvirth, který stál v brankovišti Flyers v obou zápasech s Floridou. A vtom druhém vychytal první nulu v sezóně.

Foto: Tom Mihalek, ČTK/AP

Brankář Philadelhpie Michal Neuvirth v akci.

Článek

Philadelphia je čtvrtým klubem v NHL, za který sedmadvacetiletý brankář z Ústí nad Labem nastupuje. Pozici jedničky si v interním duelu s Rusem Varlamovem vybojoval ve Washingtonu, ale když se později chytil Kanaďan Holtby, odešel český hokejista do Buffala. Už to také vypadalo, že s ním Sabres počítají pro ročník 2015-16, jenže těsně před uzávěrkou přestupů poslali Neuvirtha do New York Islanders. Jakmile se po sezóně stal volným hráčem, hned po něm chňapli Flyers.

„Ono se to dalo čekat. Ještě než se otevřel volný trh, tak už v Buffalu nebylo volné místo. Bylo celkem jasné, že budu muset vzít jinou práci, a nabídka od Flyers mi přišla nejlepší. Je tady výborná parta, jsem hodně spokojený. Mám tady Vorase, Gudyho, to je fajn," pochvaluje si přítomnost krajanů Neuvirth, který má na tuto sezónu zajištěnou gáži 1,5 miliónu dolarů.

Šance v bráně si chce zasloužit

Kolik utkání by měl v sezóně odchytat, ale zatím moc neřešil. „Lepší vůbec neplánovat. Budu makat na tréninku a až dostanu šanci, tak se budu snažit předvést co nejlepší výkon a zasloužit si víc příležitostí."

Ta první přišla hned záhy. Neuvirthův konkurent Steve Mason se podepsal pod zoufalý úvod Flyers na Floridě. Z dalšího utkání ho pak vyřadily vážné osobní důvody. A česká dvojka pochytala v pondělí všech 31 střel Panterů.

„Náš vztah se Stevem je ale velice dobrý. Je to super kluk a výborný gólman. Před každým tréninkem se dvacet minut nebo půl hodiny připravujeme s trenérem brankářů a dohromady si rozumíme skvěle."

Čechmánkovi stříleli spoluhráči na hlavu

Ne pokaždé ale mezi gólmany ve Philadelphii vládla taková idyla. Když tu byl před lety jedničkou Roman Čechmánek, měl pocit, že místní novináři preferují domácího Briana Bouchera. Když měl český brankář v play off výhrady k výkonům hvězd Philadelphie, spoluhráči v dalším tréninku stříleli puky přímo na jeho hlavu... „Já nikdy žádný problém s kolegou v týmu neměl. Myslím si, že jsem bezproblémový a hlavně vím, jak je to těžké, takže se snažím kolegu podpořit," tvrdil Neuvirth.

Post gólmana se ale v minulých sezónách řešil ve Philadelphii takřka denně. Mohlo za to hlavně angažmá Ilji Bryzgalova. „Když jsem podepsal s Flyers, lidi mi říkali: Zbláznil ses? Víš, že jdeš do pekla? Tam nenávidí gólmany, nikdy tam pořádného neměli. Philadelphia je prostě pro brankáře špatný trh," uvedla se posila před překvapenými novináři v Pensylvánii.

Kdo ví, proč se v Bryzgalovovi zhlédl bývalý manažer Flyers Paul Holmgren, který s Rusem podepsal devítiletý kontrakt na 51 miliónů dolarů. A do Columbusu vytrejdoval Sergeje Bobrovského, který se v Blue Jackets vyšvihl až k Vezina Trophy pro nejlepšího gólmana sezóny...

Bryzgalov nenašel klid

Zato Bryzgalovovy výkony byly natolik konsternující, že ho po dvou letech Flyers raději potichoučku vyplatili ze smlouvy. „Nenašel jsem klid, abych mohl chytat v tomto městě," loučil se ruský podivín.

Nový generální manažer Ron Hextall, který v brankovišti Flyers strávil 11 sezón, je v citlivé otázce mnohem obezřetnější a vsadil na zlatého medailistu z MS dvacítek 2008 v Česku Masona. „Teď si myslím, že mám pozici silnější dvojky. Sezóna je ale dlouhá a všichni víme, že se může stát cokoliv. Takže se soustředím jen na sebe a až tu možnost něco ukázat dostanu, musím být na to připravený," vyhlásil Neuvirth.

Brankářské jedničky Flyers od r. 2000
2000-03Roman Čechmánek
2003-04Robert Esche
2005-07Antero Niittymäki
2007-09Martin Biron
2009-10Brian Boucher
2010-11Sergej Bobrovskij
2011-13Ilja Bryzgalov
od 2013Steve Mason

Reklama

Související témata: