Hlavní obsah

České hokejové důchodce zlákalo floridské slunce

Sunrise

Rozjeli tu byznys, nebo si prostě jen tak užívají života. Florida se po skončení kariéry stala domovem pro řadu českých hokejistů a stále jich přibývá. Slunce, oceán a celoročně příjemné klima jsou velkým lákadlem pro borce, kteří kariéru prožili ve výstroji na ledě. Do starobního důchodu mají sice ještě daleko, ale v něčem zase nejsou tak odlišní od amerických sedmdesátníků, kteří na Floridu hojně přesídlují, aby si užili vydělaných peněz.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Petr Nedvěd je jedním z českých hokejistů, kteří pobývají na Floridě. (ilustrační foto)

Článek

„Chtěl jsem domů do Čeladné. Ale před pár lety se to zlomilo a rozhodl jsem se zůstat v Tampě," řekl bývalý obránce Lightning Pavel Kubina. „Máme tu přátele, starší dcera Terezka kamarády, s holkama chodí na tréninky cheerleaders. Sedmkrát do roka mají turnaje, kde se sejdou nejlepší týmy Ameriky," popisoval, jak zapadl mezi místní komunitu.

Kubina začal podnikat s auty, jeho krajan ze šampiónské sestavy Tampy 2004 Stanislav Neckář si zase před pár lety pořídil velký přívěs, v němž vybudoval luxusní doutníkovou lóži a tabákové firmy pak bývalého obránce přemlouvaly, aby jim za opravdu velké peníze tento nápad prodal.

Ne všichni hokejisté se ale rozhodli na Floridě podnikat. „Já se snažím zůstat nohama na zemi. O byznys jsem se nikdy moc nezajímal a naštěstí k tomu ani nemám finanční důvody, abych teď musel něco vymýšlet," tvrdí Tomáš Vokoun, který se usídlil s rodinou u golfového hřiště v Parklandu.

Florida je ovšem oblíbenou destinací i pro ty, kteří rodiny nemají a chtějí se hlavně bavit. „Barák bych tam ani nechtěl. Není třeba, aby mi někdo sekal trávu na zahradě," prohlásil Petr Nedvěd, který tráví část roku v luxusním apartmánu na Miami Beach, odkud to má kousek na golf, ale i do nočních klubů, pokud tedy chce vyrazit ‚za písničkou'.

Česká enkláva na Floridě se rozrůstá

„Neplánuju, že bych to bydlení pustil. Jsem takhle spokojený. Miami se mi zdá ideální, letadlem je to ‚na dostřel'. A hlavně přes zimu si to tam užijete, protože takový prosinec, když je pětadvacet nad nulou, je fakt příjemný. Navíc nemám rodinu ani děti, což mi dává určitou svobodu v rozhodování," prohlásil Nedvěd.

Česká hokejová enkláva na Floridě se navíc neustále rozrůstá. Kousek od Vokouna teď bydlí Petr Sýkora, nový dům si tu koupil i Martin Havlát, ačkoli neuspěl na tréninkovém kempu u Panthers. „Do kabiny k nám chodí Radek Dvořák. Vytvořili jsme si tady českou komunitu," pousmál se Jaromír Jágr.

Když se někomu zasteskne po Česku, je letadlem z Miami s jedním přestupem za 12 hodin v Praze. „Před pár týdny jsem tak letěl kamarádovi na svatbu. Ale doma už jsem tady. Když jsem šel hrát před čtyřmi lety do Washingtonu a pak do Pittsburghu, tak jsem věděl, že budu žít na Floridě," připustil Vokoun.

Kteří čeští hokejisté bydlí na Floridě:
Boca Raton - Radek Dvořák, Martin Havlát
Miami Beach - Petr Nedvěd
Parkland - Petr Sýkora, Tomáš Vokoun
St. Petersburg - František Kaberle, Pavel Kubina
Tampa - Jan Hlaváč, Filip Kuba, Václav Prospal, Stanislav Neckář

Reklama

Související témata: