Hlavní obsah

Čtyři góly? Loni je Jágr dal za 23 zápasů, teď ve čtyřech. Omlazujeme ho, smál se Luongo

Sunrise

V minulé sezóně Jaromír Jágr na čtyři trefy potřeboval 23 zápasů, teď pouhé čtyři. „Někdy to tam padá, jindy ne,“ pravil Jágr po výhře své Floridy nad Buffalem (3:2). „A ani nezáleží na tom, co děláte. Za pětadvacet let už to dobře vím. Teď se daří, tak střílím,“ pokračoval v hokejovém filozofování třiačtyřicetiletý matador, který minulou sezónu začínal ještě v New Jersey. Začátek téhle sezóny v dresu Panterů se mu vydařil skvostně.

Foto: Wilfredo Lee, ČTK/AP

Brankář Roberto Luongo (1) z Floridy při utkání s Buffalem.

Článek
Fotogalerie

„Jestli bude pokračovat a dá 82 gólů (za 82 utkání), byl bych docela spokojený," smál se brankář Roberto Luongo, další matador v sestavě Panterů.

Byl to Jágrův 124. multigólový zápas v NHL, druhý v této sezóně. Prvním byl ten proti Philadelphii, kdy jeho tým vyhrál 7:1 a on sám dal také dvě branky.

Luongo se sune v tabulkách výš

„Je zábava ho sledovat. Tým v něj má důvěru, to mu dodává sebevědomí a omlazuje ho to trochu," pokračoval zkušený brankář, který zaznamenal 24 zákroků. Luongo má bilanci samých výher proti Buffalu v posledních třech sezónách. Celkem sedm jich nasbíral za toto údobí, čtyři z toho byly s čistým kontem.

Co víc? Připsal si 403. vítězství v NHL a srovnal krok s Grantem Fuhrem na devátém místě v historické tabulce.

„Je to pěkné, ale není to záležitost, které jsem věnoval pozornost," poznamenal Luongo. „Snažíme se na začátek sezóny získat pár vítězství, správně vykročit do nového ročníku."

Panteři zažívají nejlepší start od sezóny 2011/12, kdy naposledy postoupili do play off. V posledních třech ročnících vyhráli vždy jen jeden ze čtyř prvních zápasů.

„V minulé sezóně jsme k postupu byli tak blízko, přitom jsme neměli skvělý start," připomínal trenér Panthers Gerard Gallan. „Každý bod je důležitý. Máme tentokrát zaděláno na dobrý začátek."

Jágr otevřel skóre v čase 8:52 při hře 5 na 3. Pálil z ostrého úhlu poté, co mu Barkov poslal puk přes brankoviště.

„Byla to skvělá nahrávka," poznamenal Jágr k Barkovově asistenci, která mu pomohla k 205. přesilovkové trefě v NHL. Řadí ho to v tomto statistickém ukazateli na 13. místo všech dob s Joem Sakicem.

Jágr zvyšoval 27 sekund poté, co hra pokračovala po první přestávce. Po ní se dohrávalo ještě 2:53 min. z první třetiny, protože průběh utkání narušila oprava hrazení.

To je Jágr, posteskl si gólman soupeře

Jágr uzmul puk u mantinelu a nabruslil k bodu pro vhazování a překonal Chada Johnsona. „To je Jágr. Střílí pořád bez ohledu na to, kde je," posteskl si brankář Sabres.

Jaromír Jágr je nejstarším hráčem NHL, který dosáhl hattricku. Věkovou hranici mohl ještě posunout, ale Johnson mu už radost nedopřál. Nicméně jeho střelu jen vyrazil a Barkov zvýšil na 3:1.

Florida chvílemi vypadávala z role, ale o výhru nepřišla. „Byl to zvláštní zápas," usoudil Jágr. „Bylo tam hodně vyloučených. Myslím, že jsme měli i dost štěstí. Budeme muset hrát v sobotu lépe, pokud chceme porazit Dallas."

Reklama

Související témata: