Hlavní obsah

Když jsem přežil tohle, můžu hrát dalších šest let, řekl Jágr a překonal Gretzkého

Sunrise/Praha

Zase stoupá historickými tabulkami NHL. Český hokejový útočník Jaromír Jágr si svým prvním zásahem ve čtvrtečním utkání proti Buffalu připsal už 205. přesilovkový gól ve slavné soutěži, čímž překonal legendárního Waynea Gretzkého a nyní mu společně s další hokejovou ikonou Joem Sakicem patří dělená třináctá příčka. Útočník Floridy se přitom proti Šavlím necítil úplně ideálně.

Foto: Wilfredo Lee, ČTK/AP

Jaromír Jágr (68) z Floridy jásá s Jonathanem Huberdeauem (11) po gólu proti Buffalu.

Článek

Jenže na ledě opět dominoval. Gólmana Buffala Johnsona překonal dvakrát, navíc přidal asistenci i na třetí gól Panterů a po zásluze byl vyhlášen první hvězdou duelu. Komplimenty se na adresu třiačtyřicetiletého českého forvarda jen valí, zahrnují ho jimi nejen spoluhráči, ale i trenér Gerard Gallant nebo zámořští novináři.

„Jágr školil Šavle," stojí v titulku webu sun-sentinel.com a v článku reportéři nazývají vstup kladenského odchovance do nové sezóny NHL jako senzační. Aby ne, vždyť po čtyřech odehraných duelech si Jágr drží průměr gólu na zápas. Na stejný počet branek přitom v minulém ročníku čekal v dresu New Jersey až do 28. listopadu...

„Někdy to tam padá, jindy zase ne a vůbec přitom nezáleží, co děláte. To už jsem za těch dvacet pět let v NHL zjistil. Teď mi to zrovna jde, tak se snažím střílet co nejvíc," prohlásil Jágr po výhře 3:2 nad Sabres.

První zásah si připsal už v deváté minutě, když si v dvojnásobné přesilovce vyjel zpoza branky, aby zužitkoval přesný pas od parťáka z útoku Barkova. „Skvělá přihrávka, měl jsem před sebou prázdnou branku. Takových bych potřeboval dostat osmdesát," smál se v současné době nejstarší hráč NHL.

Jágra nevykolejil ani moment, který nastal necelé tři minuty před koncem první třetiny. Po souboji u mantinelu se uvolnilo plexisklo a rozhodčí poslali hráče do kabin s tím, že zbylý čas se dohraje na začátku prostřední části hry. „Rozhodčí učinili dobré rozhodnutí. Nestalo se to poprvé, ani naposledy," kvitoval český útočník.

A hned po sedmadvaceti vteřinách od návratu na led skóroval z pravého kruhu ránou pod horní tyčku. „Střílí odkudkoliv, vůbec nezáleží na tom, kde zrovna je. Pokaždé si najde nějaký způsob. To je prostě Jágr," pokrčil rameny gólman Buffala Chad Johnson.

„Vstřelit v NHL gól je těžký. A vstřelit v NHL gól a přitom brankáři ještě ustřelit flašku s vodou je daleko těžší. A mně se to dnes povedlo. Dnes jsem měl velký štěstí. No, někdy dáte gól a ani nevíte jak, jako dnes já. Snad to štěstí ještě chvíli vydrží," napsal Jágr na svém facebookovém profilu.

„Byl to ale zvláštní zápas, který postrádal spád," poukazoval Jágr na častá vyloučení na obou stranách. „Měl jsem dost studené nohy. Když jsem přežil tohle, můžu hrát ještě dalších šest let," znovu se usmál Jágr. „Byli jsme spíš šťastnější než dobří. Nehráli jsme dobře, ale vyhráli jsme a musíme si z toho vzít ponaučení. V sobotu musíme být zcela určitě lepší, abychom Dallas porazili," uzavřel.

Reklama

Související témata: