Hlavní obsah

Eliáš sleduje zápasy Devils z rodinné lóže. Bude trvat, než si to pořádně sedne, říká

Marek Burkert (Newark)Sport.czPrávo

Kostkované sáčko, kravata a po boku čtyřletá dcera Sophie Gabriella. Patrik Eliáš odstartoval novou sezónu NHL v rodinné lóži Devils. Problémy s kolenem vyřadily nejstaršího hokejistu New Jersey ze hry a pár týdnů ještě bude trvat, než se nejproduktivnější borec klubové historie vrátí do sestavy.

Foto: Marek Burkert, Právo

Patrik Eliáš teď chodí na hokej v saku.

Článek
Fotogalerie

Domluvená schůzka probíhala před sekcí, kde se míhaly přítelkyně, manželky a děti Eliášových spoluhráčů. „Za posledních pár let jsem tu nějak častěji, ale manažer a trenér mi dávají prostor, abych se dal do kupy," líčil devětatřicetiletý útočník. „Delší dobu mám potíže s kolenem, které se přes léto začalo víc ozývat. Zvolili jsme alternativnější přístup, ale už začínám bruslit, jsem asi týden na ledě, ale vím, že v mém věku to už nebude dokonalé."

Dva nebo tři týdny určitě potrvá, než Eliáš naskočí do ostrého zápasu. „Šest sedm týdnů jsem nebyl na ledě, bruslil jsem jen občas a zatím nejsem připravený. Jsou někteří šťastlivci jako Jarda Jágr, kteří tyhle problémy nemají. Spousta kluků mého věku by ještě mohla hrát, ale zdraví už jim tak neslouží."

Po odchodu dlouholetého manažera Loua Lamoriella si Eliáš navíc připadá jako v novém týmu. „Nový management to vzal zhurta. Lidi, co jsem znal dvacet let, najednou museli odejít. Ale tak to teď nastavili, že změny probíhají odshora až dolů."

Jiná věc jsou výkony Devils, které se proti minulé sezóně až tak nezměnily. Z týmu, který v NHL připomínal buldozer, se stal chudý příbuzný. „Jsou tu mladí kluci, co dostávají novou šanci, a bude trvat, než si to pořádně sedne," míní Eliáš. Po čtyřech porážkách v řadě zatím o svém týmu moc pozitivních věcí ani říct nemohl. „Dlouhodobě nás trápí ofenzíva. Kluci si nevěří, snaží se hrát bezpečně a je vidět, že nemáme tolik talentu. Ti, co můžou změnit zápas, právě nehrají úplně v rámci svého potenciálu."

Režim je volnější než za Lamoriella

Eliášovi hlavně chybí v mužstvu víc nadšení. „Když jsme tu byli s Petrem Sýkorou, tak jsme se pořád hecovali, že dáme gól, který rozhodne zápas a kolikrát to taky tak dopadlo."

Symbolem změn, jež probíhají v Devils, je kromě příchodu manažera Shera a kouče Hynese i draft osmnáctiletého Pavla Zachy. „Pavel dostal velkou šanci v kempu, prošel si to s námi, aby věděl, že mu tady věří. Myslím, že se mu tu líbilo, s Tlusťochem (Jiřím Tlustým - pozn.) bydlel na hotelu, takže byl spokojený, i když věděl, že ještě půjde do juniorky."

Sám Eliáš nejspíš pomýšlel na to, že by v New Jersey dělal kapitána, jako v sezóně 2006-07. „Trenér se mě ptal, jestli chci céčko, ale máme kluky, co tu budou spoustu let, mají něco odehráno a potřebují se stát lídry. Andy Greene je správná volba, hraje dobře a stabilně, je to i rodinný typ, takže kritéria na to má."

Pak už povídání ukončila Eliášova dcera, která mermomocí chtěla s tátou do hlediště. „To je jedna z věcí, které jsou na tom mém zranění pozitivní. Dokonce může malá i do kabiny, což za Loua, kromě vánoční party, neexistovalo. Ať si ale nikdo nemyslí, že tu teď máme nějaký holubník. Režim je volnější, než za Lamoriella, pořád je však žádán stoprocentní přístup."

Reklama

Související témata: