Hlavní obsah

Židlický naskočil do sezóny bez velké přípravy: Už mám roky na to, abych spíš odpočíval

Brooklyn

Obránci jeho věku už smlouvy v NHL moc neuzavírají. Marek Židlický ale ve 39 letech bez problémů zapadl mezi ambiciózní mladíky z New York Islanders. „Jsou tu kluci, kteří makají a vědí, co chtějí. Dávají do toho všechno a pro mě je to jednodušší,“ říká český matador.

Foto: Ed Mulholland, Reuters

Obránce New York Islanders Marek Židlický (vpravo) atakuje Blakea Wheelera (26) z Winnipegu.

Článek

Měl jste náznaky, že vás chtějí právě Islanders?

Dá se říct, že jsme byli v kontaktu dlouho, nabídku jsem měl od léta. Jen jsem chtěl přiletět a promluvit si s manažerem. Nechávali jsme to na poslední chvíli.

Chtěl jste hrát v New Yorku a okolí?

Přesně tak. Nechtěl jsem se nikam stěhovat. Chtěl jsem zůstat tady a jsem rád, že se to povedlo. Malej tady hraje hokej, takže i kvůli němu.

Patrik Eliáš vtipkoval, že jste chtěl být spíš s rodinou a šel do sezóny z voleje. Je to tak?

No tak šel... Ale už mám roky na to, abych si spíš odpočíval. V minulé sezóně jsem odehrál hodně zápasů, takže jsem toho měl docela dost. Nechával jsem tomu volný průběh.

Bylo období, kdy jste si říkal, že už se přiblížil konec kariéry?

Hned po konci minulé sezóny. Konkurence je velká, je čím dál víc hráčů, co jsou mladší a nemůžou dostat angažmá. Nejen Češi, ale všeobecně. Je těžké se do týmu dostat a hrát nahoře.

Proč podle vás mají takovou přednost mladší ročníky?

Jsou výborní, mají úplně jiný přístup k hokeji. Ví, za čím si jdou, dávají tomu všechno. Od přípravy, strečinku... Hokej se strašně posunul. Hráčům je osmnáct, devatenáct, ale makají na sobě. Jsem hrozně překvapený od začátku. Když jsem přišel do kempu, lítalo to nahoru dolů, trénuje se strašně tvrdě.

Nemrzí, vás, že jste nezůstal v Devils?

Mrzí. Pořád bydlíme v New Jersey. Chtěl jsem zůstat, ale dělají tam úplně jiný tým, takže šance nebyla. V mém věku nemůžu rozhodovat o tom, kam půjdu. Mládí má přednost a tak by to mělo být.

Jak dlouho vám trvá dojíždění do Brooklynu?

Jezdím na zápasy vlakem, na trénink do haly na Long Islandu autem. Je to daleko, někdy to zvládnu za hodinu a čtvrt, někdy za dvě a půl hodiny... Jak to sedne.

Ale NHL za to stojí, ne?

No jistě. Zázemí je výborné. A jsem vděčný, že můžu NHL ještě rok hrát.

A navíc v dobrém týmu..

Je tu spousta talentovaných kluků. Jdou do všeho naplno, takže mi to i trošičku ulehčí.

V přesilovkách se ale stále vyřádíte, že?

Proto jsem tady, chtějí mě využít hlavně v těchto situacích. A v nich se cítím dobře.

Reklama

Související témata: