Hlavní obsah

Hossa pociťuje těžký úděl šampiónů NHL: V Chicagu teď nosíme na zádech terč

Marek BurkertPrávo

Měl pověst smolaře, když hrál za týmy, které ve finále Stanley Cupu prohrávaly. Všechno se ale změnilo v Chicagu, s nímž získal tři tituly v letech 2010, 2013 a 2015. Slovenský hokejový útočník Marián Hossa je v 36 letech jednou z největších hvězd úřadujících šampiónů, na něž má teď zbylých 29 týmů NHL spadeno.

Foto: Profimedia.cz

Marián Hossa po příletu Stanley Cupu na Slovensko.

Článek

Cítíte, že jste pro všechny soupeře lovnou zvěří?

S tím jsme počítali. Už jsme v takové situaci párkrát byli a víme, že to není jednoduché. Na zádech teď máme v Chicagu terč. Všichni jsou na nás nažhavení a je to vidět. Nemáme to vůbec lehké.

Co je v takové situaci potřeba nejvíc?

Hlavní je nepanikařit. Máme dost nových hráčů, kteří se teprve učí systém, a bude nám trvat, než si zvykneme. Noví kluci to potřebují dostat do krve a takových deset zápasů to zabere. Víme ale, že umíme hrát dobře.

Sezónu jste začal vedle ruského nováčka Panarina, jaký je?

Velmi talentovaný, dokáže si v každém zápase udělat prostor. Má taky hodně šikovné ruce, výbornou střelu a skvělou budoucnost před sebou.

Při tréninkovém kempu se zdálo, že s vámi bude hrát váš krajan Daňo...

Trenéři ale dali šanci jiným hráčům a Markovi řekli, ať se rozehraje na farmě, kde bude trávit víc času na ledě. Já si ale myslím, že co nevidět bude zpátky v prvním týmu.

Pomáhal jste mu nějakým způsobem po příchodu do Chicaga?

Řekl jsem mu, že cokoli bude potřebovat, tak ať se na mě klidně obrátí. Ale měli jsme v kempu hodně Slováků (Višňovský, Kopecký, R. Bondra) i pár Čechů (Hejda, Rozsíval), takže oni byli jako parta na hotelu a Marko byl úplně v pohodě.

Nebyl jste trochu smutný z toho, že jste zbyl nakonec v týmu jako jediný Slovák?

Bylo by to veselejší, čekal jsem, že alespoň jeden z nich zůstane. Takový je ale byznys a NHL, trenéři si vybrali jiné a je potřeba to akceptovat.

I když do začátku Světového poháru chybí skoro rok, v NHL se jeho podoba neustále řeší. Jak se vám zamlouvá, že byste měl hrát za tým Evropy, který má stát na slovenských hokejistech?

Je to něco nového, vůbec nevím, co si mám o tom myslet. Mám z toho smíšené pocity.

Myslíte, že slovenští fanoušci vezmou ten výběr za svůj?

Spíš si myslím, že to bude rozdělené na dva tábory. Někteří budou fandit, někteří to budou...

Ignorovat?

Nějakým způsobem asi ano. Uvidíme, je to novinka a NHL přišla s tímto modelem, protože některé týmy nemají dostatečný počet hráčů v zámoří. Je to zvláštní, ale je to tak.

Jste v kontaktu s Miro Šatanem, který je generálním manažerem evropského výběru?

V létě jsme se potkali na jedné akci, ale on se teď věnuje své práci.

Jste jedním z hráčů, kteří vyjádřili nesouhlas s vedením slovenského hokeje a pohrozili reprezentačním bojkotem. Jakým způsobem se situace teď vyvíjí?

Je nás asi padesát, pomáháme Michalu Handzušovi, který to má všechno na starosti. Chceme jen spravedlnost ve slovenském hokeji, aby byly nové volby a nové stanovy (Volbu šéfa slovenského hokeje Igora Němečka označili jeho odpůrci za zmanipulovanou, neboť pro něj hlasovali i zaměstnanci svazu. Hossa a spol. podporují bývalého reprezentanta Richarda Lintnera – pozn. red.)

Máte signály, že by ke změnám mohlo dojít brzy?

Mělo dojít k nějaké dohodě, ale bohužel se zatím nic nestalo. Protistrana mluvila o tom, že chce nové volby, ale kdyby opravdu chtěli, dohoda už by byla na světě.

Váš bratr Marcel začal hrát českou extraligu, co tomu říkáte?

Dost často si voláme a jsem rád, že se mu daří. Měl výborný start, Plzni se daří, tak mu držím palce, aby to tak i pokračovalo.

Reklama