Hlavní obsah

Průcha se stává střeleckou hvězdou Rangers

NEW YORK

České hokejové duo, které společně sdílí apartmán na Manhattanu, se v posledních zápasech nejvíce podílí na vzestupu New Yorku Rangers. Vedle nejlépe placeného hráče světa Jaromíra Jágra září střelecky jeho spolubydlící Petr Průcha. Pro zámoří dosud neznámý mladík z Pardubic nasázel v posledních čtyřech zápasech šest branek.

Článek

Jágrova bilance nikoho moc nepřekvapuje, protože po skvělé sezóně v Evropě mu sestavoval generální manažer Rangers Glen Sather tým podle jeho gusta. Kladenský odchovanec formu přes léto neztratil, spíše naopak. Se 46 body vládne kanadskému bodování a s 22 trefami bojuje i o prvenství mezi střelci. Průchova střelecká forma je však překvapením. Dostal se už na dvanáct branek, tolik nedokázal nasázet v základní části ani v jedné ze čtyř extraligových sezón v Pardubicích.

Třiadvacetiletý mistr světa z Vídně se své šance v NHL chopil a dokázal svými góly přesvědčit vedení v době, kdy hrozil jeho přesun na farmu. O svou pozici v prvním týmu musel Průcha bojovat. Z prvních čtyř zápasů v sezóně usedl třikrát jen na tribunu. Pak se v šesti duelech sice dvakrát trefil, ale byl poslán do nižší AHL.

Průcha vzal osud do svých rukou

Po opětovném návratu z Hartfordu vzal Průcha osud do svých rukou. Ve dvou zápasech zajistil Rangers důležité body v samostatných nájezdech a v následujících 17 utkáních nasbíral 12 bodů za devět gólů a tři asistence. I díky jeho šesti trefám v posledních čtyřech duelech se tým z Manhattanu vyrovnal se 42 body nejlepšímu týmu ročníku Ottawě. Rangers jsou tak na nejlepší cestě zlomit prokletí a poprvé od roku 1997 postoupit do play off.

Průcha hodně těží ze své práce před brankou, polovinu svých gólů dal v přesilovkách. Kouč Tom Renney ho v nich nasazoval v poslední době s krajany Jágrem, Martinem Strakou, Martinem Ručinským a Michalem Rozsívalem. "Petr je drobný hráč, který hledá stále volné místo před brankou. Má každou dorážku, takže se nebojí. Je na tomto místě skvělý," řekl o Průchovi Straka.

Jen 178 centimetrů vysoký a 73 kilogramů vážící Průcha chodí do soubojů před brankou s daleko robustnějšími beky bez známek strachu. Díky svému stylu získával od Renneyho stále více času na ledě. "Myslím, že by se prosadil i při starých pravidlech. Nevím, jestli by to vydržel celých šedesát minut. Schytá více ran než zvíře na jatkách," ocenil hráčovu odvahu kouč.

Přesilovkový expert

Průcha dostal více prostoru při Ručinského zranění a potom už v základní sestavě zůstal. "Hrál dobře od začátku sezóny. Dostává teď daleko více času na ledě a vydělává na tom. Petr dal nějaké góly a stal se opravdovou oporou," připojil Ručinský. Z Průchy se vedle Jágra stala hlavní přesilovková zbraň Rangers. Šest ze svých prvních devíti gólů dal v početní převaze. "Moc o tom nepřemýšlím. Prostě stojím před brankou a snažím se dorážet," řekl na to Průcha.

O nováčka NHL se v jeho začátcích v New Yorku Jágr stará. Průcha se pohodlně usadil jako host v jeho velkém apartmánu na Manhattanu i v elitní přesilovkové formaci. "Kdybychom měli nějakého dobrého praváka na přesilovou hru, možná by Petr nedostal šanci. Je to o příležitosti," řekl Jágr. "Čas ukáže, ale Petr je dobrý hokejista. Není to tak, že by k nám přišel odnikud," dodal Renney, jenž měl možnost český talent vidět na MS loni v Praze a letos ve Vídni, kde byl součástí realizačního týmu Kanady.

Reklama