Hlavní obsah

Hanzal se po operaci vrátil ve formě a vládne v NHL nahrávačům

Glendale

Český hokejový útočník Martin Hanzal z Arizony se po únorové operaci vyhřezlé ploténky vrátil do NHL v nové sezóně ve skvělé formě. S devíti asistencemi ze sedmi zápasů se osmadvacetiletý centr dělí o pozici nejlepší nejlepšího nahrávače soutěže s obráncem Victorem Hedmanem z Tampy Bay. Ve čtvrtek na ledě New York Rangers se po zmeškané více než polovině duelů minulé sezóny dočkal Hanzal 500. utkání ve slavné zámořské soutěži a rád by jednou pokořil i tisícovku startů.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Útočník Arizony Martin Hanzal.

Článek

Při jubilejním utkání musel strávit prohru 1:4, přestože Coyotes vedli i za Hanzalova přispění 1:0. "Je to pěkné. Když jsem začínal s hokejem, snil jsem o NHL a vůbec mě nenapadlo, že bych odehrál tolik zápasů. Je to krásné číslo, ale na druhou stranu to není nic bombastického. Pět set zápasů má odehráno skoro každý třetí hráč od nás z týmu. Tisícovka je mnohem zajímavější a jednou bych na ni rád dosáhl," řekl Hanzal v rozhovoru pro web společnosti Sport Invest, která jej zastupuje.

I přes prohru se zápas zařadí mezi ty, které mu utkví v paměti. "Ten pětistý byl pěkný v tom, že jsme hráli v Madison Square Garden. Měl jsem jednu asistenci, ale bohužel jsme zase prohráli. Klidně bych všechny ty svoje asistence vyměnil za vítězství," komentoval čtvrtou prohru za sebou po úvodní sérii tří výher.

Českobudějovický odchovanec, jehož Arizona (v té době Phoenix) draftovala v roce 2005 v prvním kole na 17. pozici, rád vzpomíná hlavně na vydařené zápasy. "Samozřejmě je to ten první, pak třeba ty, kdy jsem dal hattrick nebo tři roky staré zápasy, kdy jsme se dostali až do finále konference v play off," prohlásil.

Dojem z podařeného osobního vstupu do sezony mu kazí poslední prohry. "Mě vždycky daleko víc než osobní statistiky zajímají úspěchy týmu. Začali jsme dobře, ale poslední zápasy jsme prohráli. To mě mrzí. Co se týče těch asistencí, měl jsem i štěstí. Kluci dávali góly skoro ze všeho, na co jsem sáhnul," uvedl

Doufá, že brzy se prosadí také gólově. "Do šancí se dostávám, jen mi to tam nepadá. V prvních dvou zápasech jsem dal dvě nebo tři tyčky. Ale jsem v klidu. Vím, že góly přijdou. Hlavně, ať zase vyhráváme," řekl Hanzal.

V lajně nastupuje s mladíky

Sedí mu spolupráce s novými spoluhráči. Na křídlech má dvacetileté Maxe Domiho a Anthonyho Duclaira, kteří ještě v minulé sezóně nastupovali v juniorských ligách. "Ve svých osmadvaceti si před nimi připadám trošku jako jejich táta. Ale perfektně si spolu vyhovíme. Jsou šikovní, rychlí, mají dobré zakončení a hlavně skvělé hokejové myšlení. Přijde mi to podobné, jako když jsem já hrával s Vrbatou a Whitneym. Oni byli starší, měli něco za sebou, ale společně nám to skvěle klapalo," prohlásil.

Hanzalova řada vládne týmové produktivitě. "Chodíme spolu i na přesilovku. Oni jsou rychlí, já se zase klasicky cpu před gólmana," podotkl. Pro mladé spoluhráče se snaží být i mentorem. "Jsou za to rádi. Když jsem já začínal, byl jsem hrozně rád, že mi starší kluci radili a teď se snažím být v opačné pozici."

U něj plnil dříve roli učitele kapitán Shane Doan, s kterým v poslední době tvoří sehranou dvojici v jiné oblasti. "Hrajeme spolu karty. Trvá to už osm let. Vždycky, když lítáme na zápasy, krátíme si čas hraním karet. Máme takovou partičku. My s Doanem tvoříme jeden tým a proti nám hrajou gólman Mike Smith a Steve Downie. S Shanem jsme za těch osm let sehraní, takže teď už jen ostatní obíráme o peníze," smál se Hanzal.

V dobré náladě udržuje Hanzala i fakt, že je konečně zdravý. Kvůli operaci sice přišel o start na domácím světovém šampionátu v Praze, ale podle něj byla nevyhnutelná. "Měl jsem vyhřezlou ploténku a hrál jsem v hrozných bolestech. Sice jsem věděl, že přijdu o šanci zahrát si na mistrovství světa u nás doma, ale zdraví má člověk jen jedno," uvedl.

Nyní je rád, že se tak rozhodl. "Hokej je moje práce a smlouvu mám ve Phoenixu. Bylo skoro jisté, že nepostoupíme do play off a s vedením klubu jsme se dohodli, že není na co čekat. Chtěli, abych šel na operaci hned a byl připraven na novou sezonu. Záda naštěstí drží, musím to zaklepat. Už žádné problémy nemám, ale musím každý den poctivě cvičit. Dokonce jsem kvůli tomu přestal hrát tenis i golf, abych záda jinak nenamáhal," řekl Hanzal.

Reklama

Související témata: