Hlavní obsah

Novinka v NHL nese ovoce. Hrozí však i bizarní situace

New York/Praha

Slibovali si, že zavedením prodloužení se třemi hráči v poli na každé straně ubyde zápasů, které bude muset rozhodovat až loterie v podobě samostatných nájezdů. A necelé tři týdny po startu nového ročníku NHL se tato očekávání naplňují. Většina fanoušků i samotných hráčů novinku kvituje, se schválenou inovací ale může dojít i k netradičním a bizarním momentům, které by v základní hrací době nenastaly.

Foto: John Woods, ČTK/AP

Ondřej Palát (vlevo) z Tampy Bay překonává v prodloužení gólmana Winnipegu Ondřeje Pavelce.

Článek

Tak třeba v okamžiku, kdy během pětiminutového nastavení dojde k vyloučení. Potrestaný hokejista sice zamíří na trestnou lavici, jeho mužstvo ale pochopitelně nemůže hrát jen se dvěma hokejisty v poli, a tak místo toho, aby po vyloučení hráčů na ledě ubylo, naopak jejich počet vzroste. Druhý tým totiž začne hrát ve čtyřech, v případě dalšího trestu v pěti...

I s nově schváleným pravidlem se ale může stát, že obě družstva budou mít na ledě čtyři hráče v poli. A to tehdy, když hokejista skočí po vypršení trestu zpátky na led. Po následném přerušení hry se ale opět začne hrát tři na tři (samozřejmě až na případ, kdy je vyloučen ještě někdo další).

A ještě jedno zajímavé pravidlo muselo s novým formátem prodloužení zavést vedení kanadsko-americké soutěže. Zatímco v posledních sezónách platilo, že mužstvo, které dotáhlo zápas do nastaveného času, mělo zajištěno minimálně bod, teď už tuto garanci nemá.

Prohra v prodloužení bez bodu? I to se může stát

Pakliže se totiž některý z trenérů rozhodne v prodloužení odvolat gólmana a jeho svěřenci dostanou gól do prázdné branky, odejde daný tým ze zápasu bez bodového zisku. Pochopitelně se tento předpis nevztahuje na situace, kdy gólman zamíří na střídačku při signalizovaném trestu pro soupeře.

Snaha o zredukování počtu duelů, v nichž určí vítěze až samostatné nájezdy, vedení NHL vychází. Zatímco v uplynulém ročníku, kdy se v nastavení hrálo ve čtyřech hráčích v poli na každé straně, skončilo v prodloužení jen 44,4 procent utkání, v té probíhající už je to po ubrání jednoho hráče na každé straně 68 procenta. Méně než třetina po základní hrací době nerozhodných duelů tak doputuje až k dovednostní disciplíně.

Příšerný a stupidní, čertí se Pavelcův spoluhráč

Atraktivní hokej se spoustou přečíslení a šancí má převážně pozitivní ohlasy. „Pro diváky je to opravdu atraktivní podívaná a zábava. Nastává spousta gólových šancí, což je vzrušující a tak trochu šílené," nechal se slyšet gólman Winnipegu Ondřej Pavelec.

Existují však i hráči, kterým se nový způsob prodloužení nelíbí. Byť jsou v menšině. „Příšerný, vůbec to není hokej! Opravdu stupidní. Nechte hrát ve čtyřech nebo v pěti hráčích na každé straně, ať se hraje hokej," čertil se Pavelcův spoluhráč Dustin Byfuglien po páteční prohře s Tampou Bay 3:4 v prodloužení, které rozhodl Ondřej Palát.

To na ředitele české extraligy Josefa Řezníčka udělalo prodloužení tři na tři velký dojem a v nedávném rozhovoru pro Sport.cz přiznal, že by ho rád zavedl i v tuzemské nejvyšší soutěži.

Přivítali byste, aby se i v extralize hrálo prodloužení 3 na 3?
Ano
84,8 %
Ne
15,2 %
Celkem hlasovalo 9943 čtenářů.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články