Hlavní obsah

Německý Gretzky se zocelil v Česku. Draisaitlův syn potrénoval v Hradci a začal řádit v Edmontonu

Marek BurkertSport.czPrávo

„Branca! Branca! Branca! Leon! Leon! Leon!“ Oko filmového fanouška nezůstane suché při vzpomínce na popěvek z 50 let staré italské komedie Brancaleonova armáda. Jemně pozměněný refrén titulní písně o dobrodružstvích potulného rytíře z dob křižáckých výprav by se dal přenést i do současné NHL. V řadách hokejistů Edmontonu se totiž začal předvádět Němec s vazbami na Česko Leon Draisaitl. Od chvíle, kdy byl povolán z farmy, nasbíral během tří zápasů tři góly a čtyři asistence. „Branka! Branka! Branka! Leon! Leon! Leon!“

Foto: Perry Nelson, Reuters

Brankář Flyers Michal Neuvirth se otáčí za střelou Leona Draisaitla (29) z Edmontonu.

Článek

Minulý týden slavil 20. narozeniny, o dva dny později odehrál premiérový zápas sezóny za Oilers a dvěma góly v něm zařídil výhru 4:3 nad Montrealem. Za další dva dny měl bilanci 1+2 proti Calgary a v noci na středu se dvěma asistencemi podílel na výhře 4:2 s Philadelphií. Pěkné.

Pro německý hokej má být Draisaitl zhruba totéž, co Jágr pro český. V jeho domovině rodákovi z Kolína nad Rýnem nejdřív říkali ‚Německý Malkin', ale po vynikající sezóně v juniorské WHL (38+67 během 64 utkání) přívlastky nabraly na intenzitě a je tu ‚Německý Gretzky'.

Draisaitl byl trojkou loňského draftu a do edmontonské sestavy naskočil v ročníku 2014/15 v sedmatřiceti utkáních. Slibovaný útok Oilers na play off se opět nekonal, ale německý teenager alespoň poznal, že bude muset zabrat mnohem víc. „Byla to hodně dobrá lekce," tvrdil Draisaitl.

V Hradci dostal zabrat

V létě tak využil možnosti, kterou mu nabídl jeho otec Peter, kouč extraligového Hradce. „Leon se domluvil s naším kondičním trenérem Mariánem Vodou, že se bude připravovat pod jeho vedením. Syn tu strávil pět týdnů, dostal pěkně zabrat. Ne vždycky mu z toho bylo dobře," popisoval Peter Draisaitl. „Ale stejně si to strašně chválil."

Leon se mohl cítit jako součást tátova týmu, normálně chodil do kabiny a díky základní znalosti češtiny dokonce věděl, o čem je řeč. Draisaitlův otec se narodil v Karviné, prarodiče zase bydleli v Mariánských Lázních a vnuk za nimi občas jezdil. „S Leonem se tak často nevidíme, proto jsem si moc vážil těch týdnů, které se mnou v Hradci strávil. Bylo to po dlouhých letech, kdy jsme se viděli víc než dva dny a byl to krásný čas," řekl kouč hradeckého Mountfieldu.

Od šestnácti let působil jeho potomek v kanadské juniorce v Prince Albert, ještě letos na jaře posiloval své ‚mládežnické renomé' v týmu Kelowna Rockets. I když na Memorial Cup nakonec nedosáhl, byl Draisaitl vyhlášen nejužitečnějším hráčem play off.

Draisaitlova role v sestavě Olejářů roste

Stavět na mladých hráčích je klubová politika Oilers, hradeckým drilem nabušený Němec tak přijel do tréninkového kempu plný očekávání. Na jeho konci ho ale potkala nemilá zvěst. Vedení ho poslalo na farmu do Bakersfieldu v Kalifornii. Za tamní Condors odehrál šest zápasů, než zabzučel telefon z Oilers. „Do Edmontonu jsem přiletěl v půl třetí odpoledne, rychle jsem něco snědl na hotelu a za chvíli jsem už hrál proti Montrealu," líčil svůj hektický den.

Za tři zápasy už získal sedm bodů a jeho role v edmontonské sestavě se teď patrně ještě zvětší. Letošní jednička draftu Connor McDavid si totiž v duelu s Flyers po kolizi u mantinelu poranil rameno a Oilers bude chybět delší dobu. Draisaitlovi se tak pět hradeckých týdnů může vyplatit ještě mnohem víc.

Hráči v sestavě Oilers draftovaní Edmontonem v 1. kole
20151. Connor McDavid
20143. Leon Draisaitl
20121. Nail Jakupov
20111. Ryan Nugent-Hopkins
201119. Oscar Klefbom
20101. Taylor Hall
200822. Jordan Eberle

Reklama

Související témata: