Hlavní obsah

Pavelec zůstal jako kladenský sirotek, Mrázek večeří se severomoravskou dynastií

Aleš Březina (Toronto)Sport.cz

Radost mu pokazila noční domácí porážka s Philadelphií, jinak však může být ostřílený brankář české hokejové reprezentace Ondřej Pavelec spokojený. S úspěšností zákroků 91,84 procenta je mezi gólmany v NHL na 19. místě a jeho Winnipeg je v Západní konferenci šestý. Činí se také mladý Petr Mrázek. Úspěšnost 92,80% ho řadí na 9. místo a jeho Detroit je ve Východní konferenci osmý.

Foto: Tom Szczerbowski, Reuters

Český brankář Detroitu Red Wings Petr Mrázek (34) zasahuje proti jedné ze střel v zápase proti Torontu Maple Leafs.

Článek

Ondřej Pavelec táhl závěr minulé sezóny s kladenskými parťáky Jiřím Tlustým a Michalem Frolíkem. Od léta však ve Winnipegu osiřel.

Zůstal jste v týmu sám. Necítíte se jako sirotek?

Bylo skvělé mít v mužstvu dva kamarády Frolíka a Tlustého, vždyť se známe od dětství. Ovšem situaci, kdy jsem byl sám, jsem už také zažil a jsem na ni zvyklý. Tady je dobrá parta, takže si nestěžuji. A třeba někdo přijde...

Můžete čerpat z bohatých zkušeností. V NHL jste odchytal okolo tří set padesáti zápasů.

Každý zápas je jiná zkušenost. Jsem rád, že se držím delší dobu na určité úrovni. Věřím, že další utkání ještě přibydou a posunu se dál.

Není obvyklé, že je brankář v jediném týmu od okamžiku, kdy byl draftován...

Je to pravda. Sám nevím, jestli je to dobře nebo špatně. Jestli o mě tolik stojí, nebo jestli mě nikdo jiný nechce... Každý hráč vám ale řekne, že je lepší být ve známém prostředí. Není ideální každoročně měnit způsob života. Někdy za to hráč ani nemůže a je vyměněn. To je hokejový život. Zatím to neřeším, protože mně končí smlouva až příští rok.

V minulé sezóně jste se dostali poprvé do play off. Jak hodnotíte začátek nového ročníku?

Výborně, podařilo se nám na začátku sezóny několikrát vyhrát. Máme těžkou divizi a každé dva body jsou důležité.

Spokojený může být také Petr Mrázek v Detroitu. Třeba v posledním utkání v Torontu přišel o čisté konto až minutu před koncem normální hrací doby.

V Torontu jste byli na ledě hned tři ze severní Moravy. Vy a domácí obránce Roman Polák z Ostravy a váš spoluhráč Jakub Kindl ze Šumperka. Není to konkurence kladenské dynastii...?

Je to skvělé, nejen že hrajeme spolu, ale i proti sobě. Občas jdeme spolu den před utkáním na večeři.

Jak vám vyhovuje, že se střídáte v brance s Jimmy Howardem? Máte stejný počet sehraných zápasů, téměř stejné procento úspěšných zásahů a téměř stejný průměr obdržených branek na zápas...

Jsem rád, že se takto můžeme střídat. Je mi třiadvacet a chytat každý druhý zápas je skvělé, zvláště když jde o střídání s tak vynikajícím brankářem. Má to své výhody, ale přesto nevím, co se stane, a musím být připravený na každý zápas.

V NHL jste vy, Ondřej Pavelec a Michal Neuvirth z Čech a Jaroslav Halák ze Slovenska. Sledujete jejich výkony?

Ondru i Michala samozřejmě sleduji. Myslím, že předvádějí vynikající výkony a drží své týmy nad vodou.

Reklama

Související témata: