Hlavní obsah

V zámoří vyjádřili podporu Paříži. Někde zazněla i hymna

V hokejové NHL a basketbalové NBA uctily minutou ticha památku obětí pátečních teroristických útoků v Paříži. Někde zazněla i francouzská hymna. Svou podporu na sociální síti twitter vyjádřil i Jaromír Jágr.

Foto: Darren Abate, ČTK/AP

Minuta ticha před utkáním basketbalové NBA mezi San Antoniem a Philadelphii 76ers.

Článek
Fotogalerie

Šokováni z ataku sebevražedných útočníků v rodné zemi jsou i francouzští hokejisté v NHL Antoine Roussel z Dallasu a Pierre-Édouard Bellemare z Philadelphie. Roussel má v Paříži rodiče a hned v pátek se ujistil, že jsou v pořádku. Přesto pro něj bylo po tragédii s 129 oběťmi těžké nastoupit v domácím zápase proti Minnesotě (3:2 v prodloužení).

"Bylo to těžké pro každého, nejen pro mě. Není to o mně, ale o těch lidech tam. Nikdo si nikdy nepřeje, aby se něco takového někomu stalo, i kdyby to byl největší nepřítel. Je to šílené a bolestivé," řekl Roussel serveru nhl.com.

Pětadvacetiletý rodák z Roubaix nastoupil s vlaječkami na helmě i hokejce a modro-bílo-červenou trikolóru měli na výstroji i někteří jeho spoluhráči včetně obránce Jasona Demerse, který vyrostl poblíž Montrealu a mluví plynně francouzsky. "Kluci se přidali a moc si toho vážím," řekl Roussel.

Právě v Dallasu zazněla i Marseillaisa. "Bylo to úžasné, byl jsem opravdu pyšný. Stars takové věci dělají, jsou opravdu pyšní na své hráče, je to prvotřídní organizace," ocenil Roussel pietní okamžik klubu.

S trikolórou na helmě se představil v Raleighu na ledě Caroliny také Bellemare. Třicetiletý útočník Flyers vyrůstal ve francouzské metropoli, kde bydlí i jeho sestra. V pátek se ujistil, že není v nebezpečí.

"Byla doma. Přišla domů z práce z centra Paříže. Když jsem jí volal, byla stejně v šoku jako já," řekl Bellemare po sobotním ranním rozbruslení před duelem, který Philadelphia díky vítězné brance Jakuba Voráčka vyhrála 3:2 v prodloužení.

"Drtivá většina mých přátel z Paříže mi odpovídala na facebooku, takže jsem věděl, že jsou v pořádku. Je to šílené. Zprvu je člověk úplně v šoku. Nečeká, že se takové věci stanou. Je člověku smutno z toho, co se stalo. Člověk chce lidi nějak podpořit a bojí se o rodinu a kamarády," podotkl Bellemare.

Sám byl v Paříži v létě, kdy navštívil sestru. Očekává, že při další návštěvě francouzské metropole už nebudou pocity stejné jako dřív. "Nevím, jestli se budu bát. Vím, že tam lidé udělají všechno, co mohou, aby se s tím vypořádali. Pažíš je překrásné město a je smutné, když se může něco takového stát. Jediné, co může člověk dělat, je být myšlenkami s lidmi, které to zasáhlo," dodal Bellemare.

Francouzský basketbalista Alexis Ajinca z New Orleans přiznal, že bylo strašně těžké se soustředit na páteční zápas v Torontu. Až po něm se dočkal ujištění, že jeho rodina je v bezpečí. "Je to bláznivý svět. Myslíte si, že jste v bezpečí, když jdete po ulici, a najednou vedle vás začne někdo střílet," nechápal Ajinca.

V šoku byli mezi dalšími také Ian Mahinmi z Indiany, Nicolas Batum z Charlotte či Joakim Noah z Chicaga Bulls. "Mnoho lidí přišlo úplně bezdůvodně o život," komentoval Noah čin teroristů. Událost zasáhla i americkou hvězdu LeBrona Jamese z Clevelendu. "Na celém světě se odehrává v této době spousta tragédií, mnoho nevinných lidí umírá kvůli nesmyslům. Snad jednou lidi zjistí, že to není cesta, jak žít," reagoval James.

Reklama

Související témata: