Hlavní obsah

Rodina zemřelého hokejisty Montadora žaluje NHL

Chicago

Rodina v únoru zesnulého hokejisty Steva Montadora podala v úterý u federálního soudu v Chicagu žalobu na NHL. Vedení soutěže viní z toho, že zanedbalo prevenci a bývalého obránce důkladně neinformovalo o riziku dlouhodobého poškození mozku. NHL žalobu zatím nijak nekomentovala.

Foto: Profimedia.cz

Steve Montador (vlevo) ještě při svém angažmá ve Floridě sváděl pěstní souboj s Timem Jackmanem.

Článek

Finalista Stanley Cupu z roku 2004 s Calgary Montador, jenž během působení v NHL podstoupil i 69 bitek, byl nalezen v polovině února bez známek vědomí ve svém domě v městě Mississauga. Cizí zavinění smrti nebylo zjištěno. Podle žaloby utrpěl za kariéru 15 zadokumentovaných otřesů mozku. Ten již před lety věnoval na výzkum k lékařským účelům.

"Během duelů základní části NHL, předsezónních utkání, tréninků a ranních rozbruslení před zápasy utrpěl Steve Montador tisíce menších mozkových traumat a několik otřesů mozku, z nichž některé ani nebyly diagnostikovány a zadokumentovány," uvádí žaloba.

Pitva po Montadorově smrti u něho prokázala známky chronické traumatické encefalopatie, jíž se také lidově říká boxerská demence. Závažné poškození mozku, které způsobují opakované údery do hlavy.

Podobná obvinění zazněla mnohokrát

"NHL i nadále ignoruje přetrvávající problémy, jež způsobují zranění hlavy u hráčů. A tragédie, jako je tato u mého syna Stevena, budou pokračovat, dokud se tento problém nebude řešit. NHL o tom ví, ale přesto popírá, že ty roky, během nichž dochází k opakovaným zraněním hlavy, způsobují mozku dlouhodobé problémy," uvedl Montadorův otec Paul pro TSN.

Podobná obvinění na adresu NHL zazněla už mnohokrát od řady hráčů. Liga podle nich nadřazuje své finanční zájmy nad zdraví hráčů.

Montador oblékal v NHL kromě Calgary také dresy Buffala, Floridy, Anaheimu, Bostonu a Chicaga. Jeho kariéru v elitní soutěži ukončil v roce 2012 otřes mozku. V sezóně 2013/14 ještě odehrál 11 utkání v Kontinentální lize za Medveščak Záhřeb.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články