Hlavní obsah

Průcha prožil životní hokejový rok

Titul mistra světa, extraligový triumf s Pardubicemi, povedený vstup do zámořské NHL v dresu New Yorku Rangers, místo v nominaci trenéra Hadamczika na olympiádu v Turíně. Útočník Petr Průcha si na letošní rok rozhodně nemůže stěžovat. Srovnávání se ale třiadvacetiletý forvard brání, žádný z letošních úspěchů nestaví výš než ostatní.

Článek

"Já to takhle nepoměřuji. Všechno je důležité, všechno bylo super. Něco se i nepovedlo, ale rozhodně to takhle nehodnotím, abych něco dával výš a něco níž," řekl v noci na dnešek v New Yorku po vítězném derby s Islanders.

"Co se podaří, je v danou dobu to nejlepší. A co se nepodaří, je v tu chvíli nejhorší. Člověk to cítí jako největší křivdu, nebo zase jako největší věc, kterou dokázal," soudí třiadvacetiletý hráč.

Jako nováček v zámořské soutěži si rodák z Chrudimi počíná skvěle. V 32 zápasech už nastřílel osmnáct gólů, obzvlášť produktivní je od poloviny listopadu - pouze ve čtyřech z posledních 17 startů se bodově neprosadil. V roce svých hokejových úspěchů proto považuje za nezdar každé nepovedené utkání. "Třeba se úplně nepovede nějaký zápas a v tu chvíli si říkáte: 'Co to bylo? Chudáci lidi, co jsme jim to ukázali?'"

Bydlí s kámošem Jágrem

V zámoří je Průchu vidět na ledě i mimo něj nejčastěji ve společnosti spoluhráče Jaromíra Jágra, v současnosti nejproduktivnějšího hokejisty soutěže. O deset let starší spoluhráč mu navíc poskytl ubytování ve svém apartmánu hned u newyorského Central Parku. Spolu s ostatními Čechy ve službách Rangers mu také v začátku pomáhal s nejrůznějším zařizováním.

"S Jágrem bydlet, to je jako bydlet s kámošem," řekl Průcha familiárně, ačkoliv na ledě je pro něj Jágr ikonou. "Já se od něho učím, ale hlavně na ledě. To je jako v každém jiném týmu. Když jsem přišel do Pardubic z juniorů, učil jsem se od nejlepších hráčů, kteří tam byli. Teď jsem v New Yorku, a tady je momentálně nejlepší Jarda Jágr."

Dostal se mezi "ikony"

Třiadvacetiletý pardubický odchovanec září štěstím, že se vešel do nabité nominace reprezentačního výběru pro olympijské hry v Turíně. "Když se podíváte na ta jména, tak je to jedna ikona vedle druhé. Jsem šťastný, že mohu hrát vedle takových hráčů," řekl skromně Průcha, vedle nějž pojedou do Itálie i jeho spoluhráči z Rangers Jágr, Ručinský, Straka a Malík.

Reklama