Hlavní obsah

S Eliášem si říkají ‚Dědku‘. Židlický se ale chytl i mezi newyorskými mladíky

K hattricku nechybělo moc, i tak ale Marek Židlický krutě trápil bývalé spoluhráče z New Jersey, v jejichž kabině ještě na začátku roku sedával. Na nedělní výhře New Yorku Islanders 4:0 se podílel dvěma góly a zase potvrdil, kdo je nejproduktivnějším českým obráncem v NHL.

Foto: Andy Marlin, Reuters

Obránce New York Islander Marek Židlický oslavuje se spoluhráči na lavičce gól proti New Jersey Devils.

Článek

Pro osmatřicetiletého veterána to není žádná novinka. Nikdo z českých beků nenasbíral v žádné z posledních tří sezón víc bodů než Židlický.

„Po celou kariéru je Marek známý tím, že má dobrou a rychlou střelu," připomněl hned kouč Islanders Jack Capuano. Ostřílený obránce dvakrát předvedl rychlý nápřah i mocný švih. V prvním případě překonal Coryho Schneidera a navštívenku poslal také střídajícímu Keithu Kinkaidovi.

Židlický přitom v poslední době střelecky trochu stagnoval. Od začátku sezóny dal jen jeden gól a v mladém týmu Islanders už nemá klíčovou úlohu, na jakou byl zvyklý u Devils, nebo v začátcích zámořské kariéry v Nashvillu.

„V mužstvu je spousta talentovaných kluků. Jdou do všeho naplno, takže mi to i trošičku ulehčí," nevadí Židlickému pozice ve třetí obranné dvojici a průměrný čas na ledě jen něco přes 15 minut na zápas. Po devíti sezónách v řadě, které v hodnocení plus/minus končil v záporných hodnotách, má najednou 5 kladných bodů.

Hattrick? Snad příště

Capuano plánoval využít veteránovy schopnosti hlavně v přesilovkové formaci, kde autor 88 branek v NHL distribuuje puky, a když je příležitost, tak se nenechá pobízet, aby vypálil. „Kluci mě v závěru pořád hledali, abych dal první hattrick v životě. Moc nechybělo, ale snad to vyjde příště," pousmál se Židlický po zápase s Devils.

V  obraně newyorského týmu teď hraje s o 13 let mladším Thomasem Hickeym a nastupující generaci jen chválí. „Tihle kluci jsou výborní, mají úplně jiný přístup k hokeji. Ví, za čím jdou a dávají tomu všechno." On sám už má rád spíš trochu klidu. V létě se na sezónu příliš intenzivně nechystal. „Loni jsem odehrál spoustu zápasů. Musel jsem přece trochu odpočívat."

V Jersey pořád bydlí

Duel s New Jersey byl pro Židlického dost výjimečný. Za Devils odehrál 238 zápasů, v roce 2012 se s nimi dostal až do finále Stanley Cupu, k poháru chyběly jen dvě výhry... Prostředí, nad nímž mnozí Američané ohrnují nos, mu přirostlo k srdci.

„Pořád taky bydlíme v Jersey. Chtěl jsem zůstat v Devils, ale šance už nebyla. Mládí má přednost a tak to má být. V mém věku nemůžu rozhodovat o tom, kam půjdu," tvrdil Židlický. Však se s o rok starším Patrikem Eliášem v New Jersey už pár let oslovují: „Dědku."

Dlouholetá opora české reprezentace také už po minulé sezóně předvídala konec kariéry. Zájem Islanders byl ale veliký. Loučení s NHL ale nejspíš nastane příští rok a tak si Židlický ještě hodlá naplno užívat vše, co je s nejlepší ligou světa spojené. Včetně složitého cestování. „Na zápasy jezdím od nás z Jersey vlakem, na trénink do haly na Long Islandu autem. Je to daleko, někdy to zvládnu za hodinu a čtvrt, někdy za dvě a půl hodiny. Jak to sedne."

Ale co. Každá sezóna strávená v NHL je přece dobrá sezóna.

Nejproduktivnější evropští beci v NHL sezóny 2015/16:
Švédsko: Erik Karlsson (Ottawa)34 b. (7+27)
Finsko: Rasmus Ristolainen (Buffalo)23 b. (7+16)
Švýcarsko: Roman Josi (Nashville)22 b. (7+15)
Rusko: Andrej Markov (Montreal)19 b. (2+17)
Slovensko: Zdeno Chára (Boston)17 b. (5+12)
Česko: Marek Židlický (NY Islanders)10 b. (3+7)

Reklama