Hlavní obsah

Obr Šustr po tréninku zasedá k úkolům, vedle studia začal hrát i na kytaru

Toronto

Sto kilo živé váhy a rovné dva metry výšky, to jsou míry, s nimiž se ani v NHL neztratí. Plzeňský odchovanec Andrej Šustr hraje v obraně Tampa Bay Lightning a má také řadu aktivit mimo hokeje. Na univerzitě studuje sociologii, začíná hrát na kytaru. Koncem listopadu v rychlosti oslavil 25. narozeniny. “S kamarády jsme otevřeli láhev vína a pohovořili. Nic zvláštního to nebylo,“ usmívá se obrovitý bek.

Foto: Chris O'Meara, ČTK/AP

Obránce Tampy Andrej Šustr (vpravo) s brankářem Benem Bishopem.

Článek
Fotogalerie

V úterý jste vyhráli v Torontu 5:4 v prodloužení. Zatím jste měl jen čtyři asistence, během utkání jste si připsal hned dvě. Daří se vám proti Torontu?

Nemyslím si, že právě Toronto je něčím zvláštní. Snažím se hrát dobře vzadu a šance vyplynuly ze hry. Netvrdím, že nejsem rád za dva body.

Jaká byla vaše cesta do NHL?

V sedmnácti jsem přišel do Ameriky, hrál v juniorských soutěžích, tři roky na americké univerzitě. Smlouvu s Tampou jsem podepsal jako volný hráč. Rád si to připomínám. Neměl jsem lehké začátky, člověk nesmí zapomenout, odkud přišel a musí mít v sobě pokoru a uvědomit si, co ho vedlo k úspěchu.

Co jste studoval?

Sociologii - a stále ji studuji. Dokončit bych ji mohl během příštích dvou semestrů. Studium na univerzitě zde trvá většinou čtyři roky, ale já jsem již po třech odešel do NHL. Výhodou je, že se dá studovat dálkově přes internet.

Máte vedle hokejových povinností dost času na studium?

Mám, tréninky jsou dopoledne a čas odpoledne se dá využít a vždy se dá najít pár hodin, kdy člověk zasedne k úkolům. Zvykl jsem si na určitý rytmus. Pak zbyde čas také na regeneraci a na zábavu. Je zapotřebí vytvořit určitou rovnováhu.

Co děláte ve volném čase?

Baví mne hudba. Po večerech poslouchám muziku a občas zkouším hrát na kytaru, ale v tom jsem začátečník.

V minulé sezóně jste se probojovali až do finále Stanley Cupu, jaký to byl pocit?

Dařilo se nám celý rok, tak jsem z toho nebyl překvapený a ani nervózní.

Letos ale začátek sezóny nebyl ideální...

Těžko hledat nějaké výmluvy. Zkrátka se nám tolik nedařilo, ale v poslední době jsme se zlepšili. Každé mužstvo má své skauty a poradce, takže se i taktika jednotlivých soupeřů proti nám zlepšuje.

Váš spoluhráč Ondřej Palát se zranil, jak to s ním vypadá?

Myslím, že se již brzy vrátí. Každé zranění je frustrující, a tak chce, aby bylo co nejrychleji za ním.

Za Toronto proti vám hrál Roman Polák. Znáte se s ním?

Vím o něm, že je to kvalitní defenzivní obránce a v tomto utkání perfektně nahrál na čtvrtou branku Winnikovi. Nejprve naznačil střelu, pak chvíli počkal a přesně nahrál útočníkovi na hokejku.

Blíží se Vánoce. Jak je oslavíte?

V pátek přijedou rodiče, budou zde zhruba do Nového roku. Na Vánoce pojedeme poblíž Miami asi tři hodiny od nás. Doufám, že se trochu odreaguji a rád změním na chvíli prostředí.

Reklama

Související témata: