Hlavní obsah

V bolestech a v krvi, přesto viníka uklidňoval. V zámoří ocenili Jágrovo chlácholivé gesto

Sunrise

Led opouštěl v předklonu a bolestech. V ruce držel ručník plný krve. Ottawský hokejista Alex Chiasson připravil Jaromíru Jágrovi jen pár hodin před začátkem Štědrého dne hodně nepříjemnou chvilku. Během úvodní periody mu holí vyrazil čtyři přední zuby a pokazil mu tak vánoční svátky. Na bývalého parťáka z Dallasu by se Jágr mohl zlobit, jenže místo vzteku legendární křídelník předvedl úžasné gesto, které v zámořských médiích vyvolalo uznání a vlnu pozitivních reakcí.

Foto: Robert Mayer, Reuters

Útočník Floridy Jaromír Jágr po zásahu Alexe Chiassona z Ottawy krvácel z úst.

Článek
Fotogalerie

Jágr je nejen fantastický hokejista, ale i pořádný tvrďák a také muž s dobrým srdcem, jenž umí odpouštět. Jasně to ukázal v domácím duelu s Ottawou.

Ve skrumáži před brankou ho vysokou holí Chiasson zasáhl do obličeje. Zprvu to vypadalo, že jeho zákrok nebude mít pro českou 68 vážnější následky. Jenže po chvilce Jágr klesl k zemi a začal krvácet z úst.

Fanoušci trnuli. Na hřiště okamžitě přispěchal klubový lékař, zraněný Jágr se však brzy zvedl a za potlesku hráčů i diváků pomalu odjížděl do kabin. Ještě na ledě na něj čekal právě Chiasson, který se chtěl kladenskému rodákovi omluvit. Jágr natáhl ruku a smutného forvarda Senators jemně poplácal po zadní části helmy. Jako by mu chtěl říct: "Všechno je ok, kámo."

Jágrova odpouštějícího gesta si všimli zámořští novináři, od kterých sklidil velký obdiv. Rozhodčí si vysoké hole nevšimli, Chiasson tak v zápase žádný trest nedostal, po utkání byl ale hodně zasmušilý. "Samozřejmě jsem to neudělal schválně. On je legenda téhle soutěže, hraje hokej tak dlouho, takhle ho nechcete vidět, i když jste soupeř," řekl po skončení střetnutí, které Senátoři prohráli 1:2 po samostatných nájezdech, pětadvacetiletý Kanaďan.

Vrátil se na led a asistoval u gólu

Kdo navíc čekal, že se Jágr z kabiny na led již nevrátí, pořádně se přepočítal. Třiačtyřicetiletý útočník zasáhl do hry dokonce už ve zbytku první třetiny. V polovině duelu pak připravil první gól Panthers, když ve středním pásmu rozjel útočnou akci, na jejímž konci byla přesná střela Knighta.

Hostům se zkraje třetí třetiny podařilo v přesilovce zásluhou Stonea vyrovnat, z výhry se ale nakonec radovali domácí. V dovednostní činnosti byli úspěšní Pirri a Barkov.

Není to poprvé, kdy Jágra na Vánoce potkaly zubní patálie. V době výluky NHL v roce 2004 ho během působení v Omsku přímo na Štědrý den trefila do obličeje tečovaná střela hráče Spartaku Moskva Samochvalova. Navzdory vyraženému zubu a třem stehům Jágr utkání dohrál a dokonce vsítil i gól.

Reklama

Související témata: