Hlavní obsah

Boston zpráskali pod širým nebem. Černé období už máme v Montrealu za sebou, věří Plekanec

Montreal

Po skvostném začátku sezóny nastalo prosincové utrpení. Hokejisté Montrealu šli v NHL od porážky k porážce, ale novoroční Winter Classic proti úhlavním rivalům z Bostonu jim vyšel parádně. „Třeba si podobný zápas ještě zahraju,“ vyprávěl po výhře 5:1, na níž se podílel dvěma asistencemi, centr Canadiens Tomáš Plekanec.

Foto: Michael Dwyer, ČTK/AP

Montrealský útočník Tomáš Plekanec (vpředu) během zápasu s Bostonem. Vpravo je gólman Bruins Tuukka Rask.

Článek

Byla to injekce, na kterou jste čekali?

Asi jo, hlavně jsme ale hráli dobrý zápas. Důležité bylo, že jsme od začátku vedli, což se nám v těch předchozích zápasech nedařilo.

O Winter Classic se psalo a mluvilo několik týdnů. Jste rád, že je už za vámi?

Pro mě to byl silný zážitek, zápas vyšel skvěle, lepší počasí jsme si taky nemohli přát, takže určitě na to budu mít dobré vzpomínky. A třeba si podobný zápas ještě někdy zahraju, Montreal by chtěl Winter Classic taky uspořádat.

Kde by se podle vás takové utkání mohlo konat?

Muselo by se najít vhodné místo, zájem by byl obrovský. Třeba olympijský stadión, ale nevím, jestli by měl dostatečnou kapacitu. V Montrealu by chtělo přijít celé město.

Před pěti lety jste hrál podobný duel pod širým nebem v Calgary, takže můžete srovnávat.

Letos to bylo určitě na vyšší úrovni. Hlavně díky počasí. V roce 2011 byla při zápase fakt zima (minus 10 stupňů a vítr - pozn.), teď to krásně vyšlo.

Postaráno o vás bylo dobře?

To jo, měli jsme vyhřívanou střídačku, kustodi připravili čaje, takže bez problémů.

Spousta hráčů po zápasech Winter Classic jihne při vzpomínkách na dětské zápasy na zamrzlé řece, nebo rybníku. Co vy?

Taky jsem si vzpomněl, ale to nejde asi srovnávat. Já pamatuju ještě zápasy, co jsem jako kluk hrával na odkrytých stadiónech.

Těšilo vás, že jste start do roku 2016 pokazili právě Bostonu, s nímž máte tradičně velkou rivalitu?

Ale ne, my hlavně potřebovali dva body, a to se povedlo. Musíme se už zase vrátit k vítězstvím.

Hodně vám podle všeho pomohl návrat Brendana Gallaghera, který se po sedmnáctizápasové pauze zařadil zpět na křídlo vašeho útoku s Paciorettym.

On nám pomůže, ale není to spasitel. Jeho návratem ale každý hráč zase dostal roli, která mu sedí. Není to jen o naší lajně, ale spíš o chemii týmu, že se hráč dostane na pozici, kde je zvyklý. Gallagher kolem brány hraje dobře a pokaždé víš, že tam prostě bude. V zakončení je šikovný, a je to to znát.

Byla tedy neúplná sestava hlavním důvodem vašich prosincových problémů? Vždyť ze 14 zápasů jste vyhráli jen tři.

To bylo všechno dohromady. Chyběl Gallagher a v tu samou chvíli se přestalo dařit. Nehráli jsme ale úplně špatně. Spousta zápasů byla z naší strany dobrá, ale když nevyhraješ, tak je to o sebevědomí. Ale už na Floridě jsme odehráli dobrý zápas, v Tampě jsme předvedli výborný hokej, tak to černé období snad máme za sebou.

Nevznikla v klubu trochu panika? Při zranění brankářské jedničky Price Montreal raději přivedl z Edmontonu i gólmana Scrivense.

Panika... To bych ani neřekl, pro nás bylo důležité, že jsme v těch zápasech nebyli herně zoufalí, většinou jsme ale dostávali první gól a museli jsme dotahovat.

O Winter Classic se natáčel čtyřdílný dokument, kde ale na rozdíl od zápasů nemáte tak výraznou roli. Proč?

Na to my tady máme P.K. Subbana, ten to má rád, když je středem pozornosti. Jemu se to líbí, když se může předvést. Je to jeho styl, tak proč ne.

To bylo vidět i ve vánočním klipu, kde jste se spoluhráči přezpívali písničku z filmu Ledové království.

Subban je prostě takový, ten by dělal všechno. Ale to záleží, jakou máte osobnost. Někdo to zkrátka tolik neprožíval. I když třeba Flaška (Tomáš Fleischmann) se do zpěvu pořádně položil. To jsme docela koukali (směje se).

Reklama

Související témata: