Hlavní obsah

Jágr vzpomíná na své první utkání hvězd NHL. Cítil jsem se trapně až zahanbeně, říká

Nashville/Praha

Bude to jeho desáté utkání hvězd NHL. To první odehrál jako devatenáctiletý mladíček. "V Pittsburghu jsem zprvu hrával třetí, čtvrtou lajnu, ale i přesto mě fanoušci zvolili. Bylo to divné," vzpomíná pro klubový web Floridy Jaromír Jágr na svou první nominaci v roce 1992. Nestárnoucího forvarda, který za čtrnáct dní oslaví 44. narozeniny uvidí diváci na tradiční exhibici i letos.

Foto: Mark Humphrey, ČTK/AP

Český útočník Floridy Jaromír Jágr (68) v rozpravě s Jamiemem Bennem (14) z Dallasu před dovednostními soutěžemi Utkání hvězd 2016 v Nashvillu.

Článek
Fotogalerie

„Když mě do All-Star game fandové zvolili v roce 1992, tak jsem si připadal trochu divně. V Pittsburghu jsem hrál třetí, čtvrtou lajnu, protože tam byli výborní hráči. Přesto jsem byl vybrán. Cítil jsem se trapně až zahanbeně. Nechtěl jsem přiject," vzpomíná Jágr.

„Bylo mi devatenáct. Viděl jsem všechny ty hvězdy. Navíc mě přiřadili do zahajovací formace. Bylo to fakt divné. Opravdu jsem se necítil dobře," pravil nejproduktivnější Evropan v historii kanadskoamerické soutěže.

„Připadal jsem si jako John Scott," konstatoval se smíchem třiačtyřicetiletý hráč v narážce na kapitána Pacifické divize, kterého po přesunu z Arizony do Montrealu vedení kanadského klubu poslalo na farmu. Scott tak při sobotních dovednostních soutěžích měl na sobě dres NHL.

Poprvé hrál Jágr ve Philadelphii

Před čtyřiadvaceti lety se hokejový svátek konal ve Philadelphii a Jágr nastoupil po boku dvou tehdejších klubových spoluhráčů Maria Lemieuxe (kapitán Wales Conference) a Kevina Stevense. Ačkoliv nehraje v tomto zápasu hlavní roli skóre, tak Jágr a spol. prohráli s Campbell Conference 6:10. Rodák z Kladna si připsal jednu asistenci.

Ve výběrech obou mužstev figurovali pouze tři Evropané. Kromě Jágra se v sestavách objevili Rusové Alexander Mogilny a Sergej Fjodorov. Zbytek tvořili kanadští a američtí hokejisté.

Stejně jako skoro před čtvrt stoletím byl útočník Floridy jediným českým zástupcem, tak i v neděli potáhne český prapor sám. Do své bohaté sbírky účastí na All-Star Game přidá jubilejní desátý zářez, a tím ji s největší pravděpodobností uzavře.

Ale kdo ví, třeba ho za rok uvidíme na show v Los Angeles...

Reklama

Související témata: