Hlavní obsah

Jágr našel v Rusku fontánu mládí. Ukradnu mu brusle, smál se Gretzky

Asi těžko by Jaromír Jágr hledal člověka, jehož chvála by ho potěšila jako ta, která přišla od nejlepšího hokejisty všech dob. Kanaďan Wayne Gretzky se pro oficiální stránky NHL vyznal z toho, že českou 68 obdivuje. Pro kvalitu jeho hry i v pokročilejším věku, pro schopnost adaptace a také pro jeho pozici v týmu Floridy.

Foto: Profimedia.cz

Legendární kanadský hokejista Wayne Gretzky

Článek

„Je úžasný, že? Slovy těžko popsatelný. On není ten typ hráče, který jen hraje, a ve svých 43 letech hraje velmi dobře, on navíc ani nezabírá jiným místo," všiml si pětapadesátiletý Kanaďan pro nhl.com. „Je hromada jiných hráčů, kteří v 37, 38 nebo ve 39 letech místo zabírají. On je ale mezi elitními hráči, kteří tvoří jeden z nejlepších mladých týmů soutěže," řekl na adresu Panterů, kteří vedou tabulku Atlantické divize a míří do play off.

A Jágr má podle čtyřnásobného vítěze Stanley Cupu v týmu klíčovou roli. „Je to pro ně takový katalyzátor a očividně je to lídr na ledě i mimo něj. Je to pozoruhodné," řekl na adresu Jágra, který je s 37 kanadskými body nejproduktivnějším hráčem Panthers.

Gretzky také poukázal na to, jak moc se hokej změnil za posledních dvacet let. „Hra se změnila velmi. Zrychlila se. Zvětšila. Výstroj je jiná. On (Jágr) se ale dokázal adaptovat na všechny změny od dob 90. let," všiml jsi rodák z Brantfordu, který ukončil kariéru v roce 1999.

Všichni do Ruska!

„Čím jsem ale fascinován, je fakt, že na tři roky odešel hrát do Ruska, pak se vrátil a vypadá, jako kdyby tam našel fontánu mládí. Nevím, kde v Rusku to pobýval, ale my všichni bychom se tam měli vydat," smál se Gretzky.

Gretzky vzpomněl i na další hráče, kteří konec kariéry odkládali, jak jen mohli. Byli mezi nimi Jean Beliveau, Gordie Howe, Mark Messier či Chris Chelios. „Ti nikomu místo nezabírali. Pomáhali týmu dostat se na vyšší úroveň. A to je to, co Jágr dělá," řekl hokejista, který v NHL oblékal dresy Edmontonu, Los Angeles, St. Louis a New York Rangers.

„Bože, doufám, že bude hrát ještě tak tři čtyři roky. Bylo by to dobré pro něj i pro hokej. Je to skvělý příběh, který ukazuje malým dětem, co člověk dokáže, když tvrdě pracuje a má dost odhodlání," smekl před Jágrem.

Kladenský rodák má v nejslavnější soutěži světa na kontě 739 branek a minulý týden se dostal jako šestý hráč v historii přes hranici 1100 přihrávek. Na čísla slavného Kanaďana se ale zatím dívá z uctivé vzdálenosti (894 gólů, 1963 asistencí). „Ale pokud se začne přibližovat k mým rekordům, ukradnu mu brusle," pohrozil s úsměvem někdejší centr.

Reklama