Hlavní obsah

Neuvirth stíhá Mrázka. Čeští brankáři uhranuli NHL

Marek BurkertPrávo

Až se 17. září čeští hokejisté postaví v úvodním zápase Světového poháru v Torontu Kanadě, je víc než pravděpodobné, že záda jim bude krýt někdo z dvojice Petr Mrázek, Michal Neuvirth.

Foto: Chris O'Meara, ČTK/AP

Brankář Detroitu Petr Mrázek.

Článek
Fotogalerie

Procentuální úspěšnost zákroků je jedním z nejsledovanějších hledisek při posuzování brankářských výkonů za mořem a Češi se seřadili na čele: 1. Mrázek, 2. Neuvirth. „Petr bude do konce sezóny naší jedničkou," rozsekl také interní detroitský souboj gólmanů Ken Holland, generální manažer Red Wings.

Ambiciózní Mrázek loni vyštípal z brankoviště Detroitu švédského náhradníka Gustavssona a letos nešetřil ani o osm let staršího Američana Howarda. „Howie to určitě nese těžko. Není to, jako to bývalo na začátku sezóny, kdy jsme se v brance vlastně ob zápas střídali," řekl Právu Mrázek, s jehož jménem je spojována i nominace na prestižní Vezina Trophy pro nejlepšího gólmana základní části.

Neuvirth se snaží Masona podpořit

Loňský premiant Price z Montrealu je totiž kvůli mysterióznímu zranění dlouhodobě mimo hru, a pokud Mrázek udrží fazónu, může se klidně stát, že český brankář po 15 letech od posledního triumfu Dominika Haška zapózuje s trofejí při udílení cen NHL v Las Vegas.

Ve výčtu jmen kandidátů na „Vezinu" by klidně mohl figurovat také Neuvirth, jenže u Flyers svého konkurenta Masona z prestižního postu nevytlačil. „Myslím, že mám pozici silnější dvojky, ale já nikdy problém s kolegou v týmu neměl. Jsem bezproblémový a hlavně vím, jak je to těžké, takže se snažím Masona podpořit," prohlásil Neuvirth.

V půlce září by se pak mohli vzájemně podporovat s Mrázkem v barvách české reprezentace na Světovém poháru.

Petr MrázekMichal Neuvirth
DetroitklubPhiladelphia
23 letvěk27 let
34číslo30
37/21starty/výhry21/11
93,4 %úspěšnost93,3 %
1,94průměr gólů2,14
0,738mil. plat (USD)1,5 mil.
2015/16kontrakt do2016/17

Reklama

Související témata: