Hlavní obsah

To je návrat! Pavelec vychytal McDavida. Pokaždé od něho čekáte něco bláznivého, věděl gólman

Téměř tři měsíce trvalo, než se Ondřej Pavelec mohl opět postavit do brány k soutěžnímu utkání. Dočkal se v noci na neděli, kdy jeho tým vyjel na led Edmontonu Oilers, mužstvu s momentálně asi největším talentem NHL - Connorem McDavidem. A právě souboje českého gólmana s mimořádně nadaným Kanaďanem patřily k tomu hlavnímu, co mohli diváci sledovat. „Pokaždé od něho čekáte něco bláznivého, je to výborný hráč,“ vyzdvihl osmnáctiletého borce Pavelec, jenž pomohl Winnipegu k výhře 2:1 po samostatných nájezdech.

Foto: JASON FRANSON, ČTK/AP

Ondřej Pavelec čelí nájezdu Matta Hendrickse.

Článek
Fotogalerie

„Cítím se skvěle. Vyhrávání vždy přináší dobrý pocit. Je hezké být zpátky po téměř třech měsících," nepřekvapil Pavelec.

Na pozápasovém setkání s novináři nepřipouštěl, že by výhra Jets byla především jeho zásluhou. „Kluci odvedli skvělou práci, aby drželi soupeře zpátky. Byli trpěliví při čekání na šance," uvedl osmadvacetiletý brankář a dodal: „Nemyslím si, že by to dnes bylo o mně, řekl bych, že jsme po většinu zápasu byli lepší."

Pavelec v duelu s Edmontonem čelil 22 střelám, z nichž propustil za záda jen jedinou, navrch zneškodnil dva nájezdy ze tří. Zpočátku neměl tolik práce, do většího vytížení se dostal až o něco později. „Těch prvních pár minut mi moc pomohlo. Byla to pro nás dobrá první třetina," pochvaloval si.

Zlikvidoval McDavidův první nájezd v NHL

Connor McDavid se také v únoru vrátil po dlouhém zranění. Začátkem listopadu si zlomil klíční kost a rovněž chyběl zhruba tři měsíce. Po plném zotavení se mu však velmi daří. Než narazil na Ondřeje Pavelce, připsal si v šesti kláních hned 12 bodů za čtyři góly a osm asistencí.

Střetnutí s Jets pro něho sice skončilo bez bodu, přesto byl hodně vidět. Ke konci první třetiny nebezpečně tečoval střelu od modré čáry a následně i dorážel, ale Pavelec jej dokázal zneškodnit.

V polovině zápasu využil chyby obrany Jets Purcell a řítil se na Pavelce, ten však jeho blafák do bekhendu pokryl. Čtyři minuty před koncem druhé třetiny McDavid uvolnil v útočném pásmu obránce Justina Schultze, jeho střelu k bližší tyči Pavelec zastavil s pomocí lapačky a betonu.

Na čisté konto mohl český gólman pomýšlet ještě v polovině třetí části. Poté jej však po rychlém protiútoku prostřelil Matt Hendricks. V 54. minutě se sám před Pavelcem zjevil Jordan Eberle, ten ještě zkoušel blafák do bekhendu, ale gólman Winnipegu si prostor u tyče pohlídal. V prodloužení pak měl i trochu štěstí, když Gryba trefil tyč.

Zápas tak za stavu 1:1 musela rozhodnout trestná střílení. Connor McDavid jel svůj vůbec první nájezd v NHL, Pavelec proti němu vysunul hůl a betonem přilepeným k ledu vyrazil střelu mladého Kanaďana. Tím bylo rozhodnuto o výhře hostů. „Neměli jsem tušení, co udělá. Jen jsem se snažil být trpělivý a čekal na jeho první pohyb. Myslím, že i při hře byl opravdu dobrý, měl hodně puk na holi," vyzdvihl svého soupeře Pavelec.

Reklama

Související témata: