Hlavní obsah

Zámořským legendám v patách. Oslaví Jágr narozeniny dalším přírůstkem?

New York/Praha

Tým z Floridy táhne po letech do play off, boří milníky a dalším hokejovým legendám dýchá na záda. Jaromír Jágr, dvojnásobný světový šampión a poslední aktivní hráč ze zlaté olympijské party z Nagana, dnes slaví 44. narozeniny. A je svým způsobem symbolické, že je stráví při zápase proti Pittsburghu, kde v 90. letech minulého století svoji kariéru v NHL začínal a po boku Maria Lemieuxe, Rona Francise, Bryana Trottiera či Jiřího Hrdiny dvakrát zvedl nad hlavu slavný Stanley Cup.

Foto: Paul Sancya, ČTK/AP

Útočník Floridy Jaromír Jágr (vlevo) vedle Pavla Dacjuka z Detroitu.

Článek

„Je mu 44, v sezóně udělá kolem 50 bodů a to je pořád víc, než kolik dokáže nějakých šest set hráčů v soutěži. Klobouk dolů," vysekl poklonu svému vzoru z dětských let útočník Jakub Voráček z Philadelphie. Ojedinělé námitky, že ve svém věku už nebude tempu nejslavnější hokejové soutěže světa stačit, Jágr s úsměvem odpálil už před začátkem sezóny: „Rychlost? Kdyby byla tím nejdůležitějším faktorem, musel bych skončit už před nějakými patnácti lety. V tom to ale není. Když máte puk a někdo vás dohání, jednoduše změníte směr a vyhnete se mu. O tom je hokej."

Budoucí člen Síně slávy NHL má na svém kontě už 1603 zápasů a v historických tabulkách mu patří čtvrté místo jak mezi střelci (739 gólů), tak v kanadském bodování (1842). A je velmi reálné, že se ještě ve zbývajících zápasech letošní základní části posune v obou sledovaných ukazatelích mezi elitní trojici. K dostižení Bretta Hulla mu scházejí už jen dva přesné zásahy a letitý zápis kanadské legendy Gordieho Howea je pouze o osm bodů lepší.

Hokejem se Jágr baví jako zamlada, nebo si ho snad užívá ještě víc. Rekordní počet vítězných gólů už vylepšil na 132, prvenství mu patří i v brankách v prodloužení a v počtu střel vypálených na branku soupeře už je před ním jen slavný zadák Ray Bourque, který kariéru rovněž ukončil až po čtyřicítce. Média i hokejoví příznivci statistiky nejúspěšnějšího Evropana napjatě sledují a diskutují, na jakém čísle se Jágrova produktivita zastaví. A o tom, kde mohl figurovat nebýt tříleté pauzy, kdy NHL vyměnil za angažmá v Omsku v Kontinentální lize...

Poklonu mu vysekl i McDavid

V zámoří požívá česká 68 respektu, obdiv vyjádřila i vycházející hvězda ligy, Connor McDavid z Edmontonu. Před zápasem s Floridou si povídal s bývalým spoluhráčem z kanadského juniorského výběru a zadákem soupeře Aaronem Ekbladem a řeč se pochopitelně stočila i na Jágra. „Aaron mi řekl, že se narodil v den, kdy Jágr vstřelil v NHL svůj dvoustý gól. A teď jsou spoluhráči. Jen si to představte. Je úžasné, že taková legenda v lize působí a především jak skvěle pořád hraje," pravil uznale McDavid.

V rozjeté NHL je kladenský odchovanec suverénně nejstarším hráčem, jeho spoluhráčům z útoku Aleksanderu Barkovovi a Jonathanu Huberdeauovi není ani dohromady tolik, co jejich parťákovi na pravém křídle. Jágr ale přesto končit nehodlá.

„Hokej miluju, je to můj život. Věk je jenom číslo a neexistují žádná pravidla, kdy byste měli skončit. Když je vám dvacet, také přece neřeknete, umřu, až mi bude sedmdesát. A stejné je to s hokejem, také si neplánujete, že s ním v pětatřiceti seknete. Nemůžete vědět, co bude, co se stane. Můžete umřít v padesáti, ale také v devadesáti," podělil se Jágr nedávno o svoji životní filozofii v interview pro deník Edmonton Journal.

Reklama