Hlavní obsah

Gudas je demoliční koule, říká Voráček. Takové věci ale dělat nemůžu, ví bek

Praha

O jeho stylu hry s ním trenéři v probíhající sezóně mluvili už několikrát, zatím to však vypadá, že se slova minula účinkem. Český hokejový obránce Philadelphie Radko Gudas v úterním utkání NHL předvedl další kontroverzní zákrok, když zasáhl nic netušícího Bobbyho Farnhama ramenem do obličeje a poslal ho k ledu. Pětadvacetiletý kladenský odchovanec po trestu do konce utkání sice dodatečnému flastru od vedení soutěže unikl, kouč Flyers Dave Hakstol ale vedl s hráčem další pohovor.

Foto: Profimedia.cz

Radko Gudas z Philadelphie při utkání s New Jersey

Článek
Fotogalerie

Podle zámořských novinářů dostal Gudas za zbytečný zákrok na Farnhama vyčiněno. Hakstol se důraznému bekovi snažil vysvětlit, že jeho hra někdy mužstvu škodí a oslabuje ho.

„Všechno, co jsme si k tomu řekli, zůstane jen mezi námi dvěma," prohlásil nejprve Hakstol. Při dalších dotazech se pak přeci jen trochu rozpovídal. „Radko našemu týmu přináší soutěživost a soupeřům se proti němu hraje strašně těžce. Je pro nás velice cenný. Několik posledních týdnů ale měl pár věcí, které musí změnit. A jsem přesvědčený, že to i udělá," věří Hasktol.

Jen za poslední dva týdny dostal Gudas dva větší tresty a jednou i trest do konce utkání. Dodatečně byl ale dosud suspendován jen jednou. A to za prosincový úder loktem do obličeje švédského útočníka Ottawy Zibanejada, za což dostal stopku na tři utkání.

„Nechci se o tom moc bavit," řekl Gudas po pohovoru s koučem Hakstolem. „Musím se z toho poučit, takové věci na ledě nemůžu dělat," přeci jen si sypal popel na hlavu. „Musím pokračovat ve své fyzické hře a být tvrdý. Ale zároveň musím udělat všechno proto, abych už nedostal žádný další větší trest."

Gudas rovněž přiznává, že vedení ligy ho už varovalo. A cítí, že odteď si na něj budou rozhodčí dávat velký pozor. „Bohužel jsem u všech těch hitů vždy byl na špatné straně. Budu teď pod tím největším drobnohledem," myslí si muž, jen v 50 zápasech probíhajícího ročníku obdržel 86 trestných minut.

Největší hvězdy Philadelphie Claude Giroux s Jakubem Voráčkem se ale svého spoluhráče zastávají. „Neřekl bych, že Gudie je hráčem, který by šel druhým schválně po hlavě. On je prostě demoliční koule. Soupeřům jde do těla, nevidíte ho si (před zákrokem) povyskočit. Není zákeřný," přesvědčuje Voráček.

Už dnes čeká Flyers zápas na ledě Toronta, o den později v Montrealu. Poučí se Gudas, nebo zase na ledě něco vyvede?

Reklama