Hlavní obsah

Trenér má ve mě důvěru, a proto se musím zlepšit, říká řízný bek Flyers Gudas

Toronto

Svou tvrdostí si vydobyl renomé v NHL. Na českého zadáka Radko Gudase z Philadelphie se ale v poslední době snesla velká smršť kritiky za fauly na Bobbyho Farnhama z New Jersey a Daniela Catenaccia z Buffala. V případě zákroku na Farnhama vyfasoval řízný bek trest na pět minut plus do konce utkání. V případě Catenaccia ho například útočník Sabres Marcus Foligno nazval idiotem.„Trenér nechce, abych byl takhle vylučovaný. V tomto ohledu se musím zlepšit,“ uvědomuje si Gudas.

Foto: Tom Szczerbowski, Reuters

Obránce Philadelphie Radko Gudas (3) gratuluje Shaynehovi Gostisbeherehovi (53), který vstřelil vítězný gól do sítě Toronta v zápase NHL.

Článek
Fotogalerie

V sobotu jste padli po nájezdech s Montrealem, s Torontem jste vyhráli až v prodloužení. Jak obě střetnutí hodnotíte?

Potřebovali jsme bodovat, tento víkend byl pro nás hodně důležitý. V pátek jsme si řekli, že minimálně potřebujeme tři body, v Montrealu jsme měli vyhrát, nakonec jsme uhráli pouze bod.

Proti Torontu vám navíc neuznali dvě branky.

Trochu to mrzí, ale trenéři mají možnost teď zpochybnit regulérnost branky, ale nakonec jsme to dotáhli do vítězného konce a s tím jsem spokojený.

Jaká je to změna, hrát ve Philadelphii proti Tampě, za kterou jste ještě v minulé sezóně nastupoval?

Změna je to určitě. Město je zcela jiné, je více evropské. Rodině se tam líbí. Máme zde dobrou partu.

A po hokejové stránce?

Hraji hodně a to mně vyhovuje. S časem na ledě jsem spokojený. Jen bych chtěl mít více bodů.

Jaké to je, když jsou v mužstvu tři Češi? Kromě vás ještě Jakub Voráček a Michal Neuvirth.

Vždycky potěší takový malý útěk z angličtiny do češtiny. Občas jdeme spolu na večeři a někdy se setkáme i s hráči z mužstev, proti kterým hrajeme druhý den. Ten český kontakt zde udržujeme.

V médiích se v souvislosti s vaším jménem řešily tvrdé zákroky, které jste v minulých zápasech spáchal. Jak vnímáte mediální vlnu, která se na vás snesla?

Hokej je tvrdý sport, nemyslím si, že to bylo něco zákeřného nebo likvidačního. Občas se to stane. Ale neměl jsem ani disciplinární řízení s vedením NHL. Bavili jsme se o tom s trenérem, který nechce, abych byl vylučovaný na pět minut a do konce utkání. V tomhle směru se musím zlepšit. Má ve mně důvěru, a když hraji, tak mi dává i velký čas na ledě.

Váš otec Leo Gudas hrál také hokej. Sleduje vaše počínání v NHL?

Voláme si každý den a mluvíme jenom o hokeji (směje se). Dívá se na každý zápas. Je rád, že vše vidí, a když uděláme play-off, tak doufám, že přiletí. Rád se s ním o tom pobavím. A v létě to ještě probereme.

Jaké jsou naděje týmu na play-off?

Naděje jsou vždycky a my bojujeme. Tento víkend jsme bodovali a další zápas je v úterý s Carolinou a tam se bude lámat chleba.

Reklama