Hlavní obsah

Neuvěřitelné, úžasné, zákrok roku! Neuvirthův tygří skok uchvátil zámoří

V úterý byl pomalu za psance, když chybnou rozehrávkou zpoza branky nastartoval obrat Caroliny. O dva dny později je v NHL za hrdinu. „From zero to hero.“ Český gólman Michal Neuvirth ve čtvrtečním duelu s Minnesotou výrazně podržel hokejisty Philadelphie, pochytal 24 střel a výhru 3:2 podtrhl zákrokem, o němž v zámoří pějí ódy. Neuvěřitelný, úžasný, dechberoucí! I oficiální server soutěže napsal, že Neuvirthův tygří skok za pukem může směle kandidovat na zákrok roku.

Foto: Matt Slocum, ČTK/AP

Michal Neuvirth v brance Philadelphie likviduje v závěru utkání střelu Charlieho Coylea z Minnesoty.

Článek
Fotogalerie

Flyers bránili v závěru zápasu těsný náskok, Wild odvolali i brankáře a se šesti muži v poli se snažili o vyrovnání. A nebyli od něho daleko. Necelé tři sekundy před vypršením normální hrací doby vypálil z levé strany přes ležícího českého zadáka Radka Gudase do odkryté klece Charlie Coyle a hosté už zvedali ruce nad hlavu na oslavu gólu. Jenže předčasně! Neuvirth se vleže vrhl po puku a dokázal ho v posledním okamžiku zastavit.

„Věděl jsem, že jsem zasáhl puk hokejkou, ale nebyl jsem si jistý, zda to nebylo za čárou," přiznal Neuvirth po utkání zámořským novinářům. „I po zhlédnutí prvního záznamu jsem byl na pochybách, ale když pak ukázali celou akci z jiného úhlu, už jsem věděl, že to gól nebyl. Několikrát se mi něco podobného povedlo v tréninku, ale v zápasu to pro nás bylo hodně důležité."

Střelec jen kroutil hlavou...

Opakované záběry skutečně potvrdily, že kotouč brankovou čáru nepřešel a Flyers tak mohli slavit výhru, díky níž ukončili tři duely trvající sérii výher Wild na ledě soupeřů. Zároveň jsou stále ve hře o postup do play off. Philadelphia je momentálně ve Východní konferenci jedenáctá a na Pittsburgh, posledního držitele divoké karty, ztrácí tři body.

„Je to šílené. Zápasy rozhodují maličkosti, centimetry a dnes se to zase potvrdilo," řekl Coyle, který po neproměněné šanci nad Neuvirthovou mrštností jen kroutil hlavou.

„Sakra dobrý zákrok. V těžké pozici skvěle zabojoval. Navíc v důležitý okamžik," chválil svého gólmana trenér Philadelphie Dave Hakstol. A centr Sam Gagner, který se na vítězství podílel jednou trefou, se přidal: "Neuvěřitelné! Až nechutně dokonalý zákrok! Zachránil nám výhru. Fakt ohromná věc!"

Obránce Mark Streit přiznal, že v první chvíli si vůbec nebyl jistý, jak sudí inkriminovaný moment v závěru zápasu rozlousknou. "Docela jsem měl obavy. Až když jsme celou situaci viděli na obří obrazovce, puk brankovou čáru skutečně nepřešel. Měli jsme velkou kliku," oddechl si.

"Každá výhra posílí naše sebevědomí. Potřebujeme na ni ale hned v dalším zápasu (proti Arizoně) navázat," přál si Neuvirth.

Reklama

Související témata: