Hlavní obsah

Mrázek lapal po dechu, do boje chystá i Dominátora. Jsem rád, že ho mám, říká gólmanské eso

Denver/Praha

V tréninku registroval nerovný led i ostré slunce. Na nezvyklou bitvu se chystá Petr Mrázek, který v téhle sezóně většinou hájí branku Detroitu v NHL. Teď se může těšit na další bitvu, a to pod širým nebem na ledě Colorada v Denveru. Nachystal si i speciální části gólmanské výbavy.

Český hokejový brankář Detroitu Petr Mrázek se rozpovídal před nočním Winter Classic proti Coloradu.Video: Marian Hajda, Martina Kutak, Sport.cz

 
Článek

Vedoucí hráčského rozvoje Detroitu Jiří Fischer

„Je to jiné než normální zápas. Každý se na to těší, zpestření sezóny...," říká pro Sport.cz. Kompletní podoba rozhovoru je v přiloženém videu.

V tréninku pod slunečními paprsky bylo patrné, že led má daleko do běžné kvality. „Nebyl dobrý, taje, je pomalejší, střely budou jiné, puk asi bude skákat," přemítá Mrázek před bojem o další body v zámořské soutěži.

Utkání se bude hrát v neděli od dvou hodin našeho času zhruba v nadmořské výšce Sněžky, těsně nad 1600 metry nad mořem. Slunce už nebude zlobit. Zato řidší vzduch gólman vnímá... „Je to znát, po pěti minutách jsem nemohl dýchat, ale člověk si zvykne," říká Mrázek.

Betony se sněhuláky mu zatrhli

Kdysi chtěl v podobném zápase chytat v betonech se sněhuláky. To mu ale NHL nepovolila. Teď má k dispozici úplně nové vybavení. Pro mnohé gólmany neošoupané „tvrdé" chrániče nejsou tím pravým ořechovým. „Já mám rád, když můžu chytat v nové výzbroji," tvrdí český gólman a ukazuje i výtvor Davida Gunarssona, s jehož maskami chytá celá řada gólmanů NHL. Chlapík, který měl převzít na jihu Švédska rodinnou farmu, ale poněkud se odrodil a dal se na práci pro hokejové brankáře. Je považován za hokejového umělce, který připravil design nové masky i pro Mrázka.

Vyobrazil na ní nejslavnějšího českého gólmana v NHL. Dominátora. Dominika Haška, který s Detroitem dosáhl na Stanley Cup v roce 2002 a 2008.

Lze Mrázka srovnávat právě s Haškem? „Dominik je jen jeden, měl jsem štěstí s ním hrát v roce 2002. Aby gólman vyhrál v dnešní vyrovnané době šest Vezina Trophy, to už se nestane. Nového Dominátora neuvidíme, ale jsem rád, že se Petrovi daří," říká bývalý český hokejista Jiří Fischer, ředitel hráčského rozvoje Red Wings.

Mrázek ještě neví, kolikrát novou masku použije. „Uvidím. Nevím, jestli nepůjde na aukci, nebo jestli si to nechám," říká gólman, který dostává většinou přednost před Jimmym Howardem.

Jaké jsou jejich vztahy, když český brankář očekávanou jedničku vytěsnil? „Profesionální. Každý chce chytat, pro něj není příjemné, že dostává méně prostoru," přemítá Mrázek, který může očekávat, že se záhy objeví v české reprezentaci pro zářijový SP v Kanadě. Záhy bude známá první část výběru. I s Mrázkem. Coby budoucí jedničkou? „Na šampionátu jsem byl jen trojka, tohle by byla čest," dodává.

Reklama