Hlavní obsah

Jágr dostává české parťáky! Na Floridu přichází Hudler. A s ním i Kindl

New York
Aktualizováno

Očekávaný odchod Jiřího Hudlera z Calgary je skutečností. Dvaatřicetiletý hokejový útočník míří na Floridu. Tamtéž bude zkoušet štěstí další Čech - obránce Jakub Kindl, který odchází do organizace Panthers z Detroitu. Jaromír Jágr tak bude mít v týmu české parťáky. Zprávu o Hudlerovi přinesl v sobotu server kanadské televizní stanice TSN. Na sítích se záhy objevila i zvěst o Kindlově změně dresu.

Foto: Sergei Belski, Reuters

Obránce Anaheimu Hampus Lindholm (47) v souboji s Jiřím Hudlerem z Calgary.

Článek

Hudler se jen zvolna v sezóně dostával do formy, vůbec se nedařilo jeho týmu. Plamenům naděje na účast v play off klesají a očekává se přestavba kádru.

Hudlerovi, jenž obdržel Lady Byng Trophy za gentlemanské chování z minulé sezóny, letos vyprší čtyřletá smlouva na 16 miliónů dolarů. V červenci by se mohl stát nechráněným volným hráčem. Pokud by neprodloužil smlouvu se stávajícím klubem, tak by jej ztratil bez náhrady. Před více než dvěma týdny Hudler potvrdil, že s ním Calgary ještě o novém kontraktu nejednalo. Nyní jej Flames vyměnili za právo výběru ve druhém kole letošního draftu a ve čtvrtém kole v roce 2018.

Florida bude pro Hudlera třetím působištěm v NHL. Hrál na startu zámořské kariéry v Detroitu, s kterým získal v roce 2008 Stanleyův pohár. V této sezóně si v barvách Flames připsal v 53 zápasech 35 bodů za 10 branek a 25 asistencí. V minulém ročníku zaznamenal svá maxima v zámořské soutěži, když v 78 duelech nasbíral 76 bodů za 31 gólů a 45 přihrávek, což jej zařadilo na osmé místo v tabulce produktivity celé soutěže.

"Velice nás těší, že můžeme Jiřího přivítat u Panthers. Je to velice šikovný a zkušený hráč, který do našeho týmu přinese vůdčí schopnosti, charakter a ofenzivní schopnosti," řekl pro klubový web generální manažer Floridy Dave Tallon.

Na Floridu míří i Kindl

Olomouckého rodáka, který je odchovancem Vsetína, si do slavné ligy Detroit vybral jako 58. hráče v pořadí draftu 2002. Celkem má Hudler v NHL na kontě z 657 utkání 406 bodů za 155 branek a 251 asistencí. V 77 duelech play off zaznamenal 16 gólů a 25 přihrávek.

Jágra a Hudlera doplní v týmu Panthers i Kindl, kterého Detroit zařadil v minulých dnech na listinu volných hráčů a poslal na farmu do Grand Rapids do AHL. Devětadvacetiletého zadáka získala Florida za výběr v šestém kole draftu v roce 2017. Detroit se snažil odchovance Šumperku vyměnit delší dobu či jej nabízel na listinu volných hráčů. Problémem byla výše jeho platu, která činí pro tuto sezónu 2,5 miliónu dolarů a pro příští ročník ještě o 500 tisíc dolarů víc.

Podle deníku Detroit Free Press bude Detroit i nadále platit 15 procent Kindlova příjmu, ale pro klub je důležité, že ušetří v příští sezóně po jeho odchodu dva milióny dolarů v platovém stropu. "Otevírá nám to možnosti v létě. Je to dobré pro Floridu i pro Detroit. Jakub potřeboval změnit prostředí. U nás se neprosadil nastálo do sestavy," řekl generální manažer Detroitu Ken Holland. V létě totiž potřebuje uzavřít s několika hráči nové kontrakty a mezi nimi je i český gólman Petr Mrázek.

Kindl v této sezóně v NHL nastoupil ve 25 zápasech a připsal si šest bodů za dvě trefy a čtyři asistence. Na farmě v Grand Rapids sehrál 10 utkání a zaznamenal tři góly a jednu přihrávku. Detroit jej draftoval v roce 2005 v prvním kole na 19. pozici. Celkem má Kindl na kontě v soutěži 273 utkání a 68 bodů (16+52). V play off odehrál 19 duelů, v nichž vstřelil jeden gól a na čtyři přihrál.

Další posilou Floridy se stal i kanadský útočník Teddy Purcell, který přišel z Edmontonu za výběr ve třetím kole letošního draftu. Třicetiletý bývalý hráč Los Angeles a Tampy Bay si v tomto ročníku připsal v 61 duelech 32 bodů za 11 branek a 21 asistencí.

Dres mění i Fleischmann a Sekáč

Změny v NHL před uzávěrkou přestupů se týkají i dalších českých hráčů. Tomáš Fleischmann bude hrát v NHL za Chicago. Úřadující vítěz Stanley Cupu získal jednatřicetiletého českého hráče z Montrealu spolu s dalším útočníkem Dalem Weisem výměnou za jiného forvarda Phillipa Danaulta a výběr v druhém kole draftu v roce 2018. Podruhé v této sezóně zámořské soutěže mění dres Jiří Sekáč, který se stěhuje do Arizony. Třidvacetiletý útočník se v týmu Coyotes setká s krajany Martinem Hanzalem a Zbyňkem Michálkem.

Fleischmann před sezónou uspěl na zkoušce v Montrealu a jako volný hráč podepsal s Canadiens roční smlouvu na 750 000 dolarů. V 57 zápasech za slavný kanadský klub nasbíral 10 gólů a 10 přihrávek.

Našel už šesté působiště v NHL

Chicago je pro kopřivnického rodáka už šestým působištěm v NHL. Účastník olympijských her ve Vancouveru 2010 a dvou světových šampionátů v zámořské lize nastupoval také za Washington, Colorado, Floridu a Anaheim. V soutěži dosud odehrál 638 zápasů a zaznamenal 133 gólů a 330 asistencí.

V týmu Blackhawks se Fleischmann potká s obráncem Michalem Rozsívalem. Naopak klub na úkor výměny s Montrealem opustil Jiří Sekáč, který do Chicaga přišel v lednu z Anaheimu. Sekáče vedení Blackhawks zařadilo na listinu volných hráčů, aby uvolnilo prostor v platovém stropu. Kladenského odchovance, který v této sezoně bere 925 tisíc dolarů, si z ní vybrala Arizona.

Chicago, které je druhé v tabulce Západní konference, v posledních dnech provedlo několik změn v kádru. Z Winnipegu získalo útočníka Andrewa Ladda a z Los Angeles obránce Christiana Ehrhoffa.

Reklama

Související témata: