Hlavní obsah

Vlajková loď se potápí. Zahraje si alespoň jeden kanadský tým o Stanley Cup?

Marek BurkertSport.cz

V noci na čtvrtek sestavovatelé kanadského výběru na Světový pohár 2016 oznámili první nominaci největšího favorita turnaje. Hvězdná jména mají v září utvrdit celou zemi v přesvědčení, že hokej je stále jejich sportem.

Foto: Evan Vucci, ČTK/AP

Nejblíž do vyřazovacích bojů NHL má Montreal, za který hraje i Tomáš Plekanec (druhý zprava).

Článek

Každodenní realita je ale pro fanoušky, kteří podporují kanadské týmy v NHL, mnohem šedivější. Hokejová kolébka nejspíš nebude mít ani jednoho zástupce v play off.

Poslední čtvrtina základní části už je v plném proudu a všechna mužstva z Kanady nabrala různě velkou ztrátu. Některým týmům ale už nepomůže nic a budou se věnovat spíš další fázi přebudování kádru a dají šanci hráčům, na něž v budoucnu hodlají sázet. Tak jako to udělalo Toronto, když do prvního týmu povolalo z farmy mladé evropské naděje Kapanena a Nylandera.

Ottawa a Montreal se ale ještě nevzdaly. Při dvoubodovém zisku za výhru je však velice složité dohnat i šestibodovou ztrátu, jakou nyní mají Habs. Bod ze zápasu s Anaheimem, který ztratili po nájezdech 2:3, je pro ně málo.

„Náš tým ale maká tvrdě. Štvou mě všechny ty nářky, že prohráváme, ale bojovnost nám nechybí," řekl montrealský kouč Michel Therrien.

Edmonton od posledního finále tápe

Právě Montreal je posledním kanadským týmem, který vyhrál Stanley Cup. Jenže od té doby uplynulo už 23 let. „Každým rokem tady slýcháváme, že teď už je ta sezóna, kdy bychom měli vyhrát," říká centr Habs Tomáš Plekanec. Za 13 let, co za Montreal hraje, se ale nejdál dostal konferenčního finále (2010).

Od roku 1994 si finále Stanley Cupu zahrálo jen pět kanadských mužstev. Jak frustrující vliv může mít na tým porážka v poslední sérii sezóny NHL, dokazuje Edmonton, který se od roku 2006, kdy podlehl ve finále 3:4 na zápasy Carolině, ani jednou neprobil do play off a nedostane se tam ani letos.

Když byl v roce 2011 ve finále Vancouver a doma nezvládl rozhodující sedmý duel s Bostonem, jindy přátelsky naladění fanoušci začali demolovat centrum města.

Situace Anaheimu a Habs se otočila

Zápas Habs v Anaheimu pak jasně dokumentoval, jak se od začátku sezóny otočila situace obou soupeřících týmů. Zatímco Montreal v říjnu prožíval fantastický rozjezd (9 výher v řadě), Ducks hráli zoufale, z deseti úvodních zápasů vyhráli jen jeden.

Teď je ale všechno jinak. Anaheim uspěl ve středu podeváté v řadě, zatímco Canadiens stále nemohou rozdýchat zoufalý prosinec a leden. V obou těchto měsících se jim podařilo vyhrát jen třikrát.

„Musíme se zase vrátit k dvoubodovým výhrám," burcoval už po novoročním Winter Classic Plekanec. Jenže ztráta narostla na 6 bodů a k tomu jsou nad Montrealem ještě další čtyři mužstva, která by ráda na pozice v play off.

Dá se čekat řežba do posledního zápasu. Montreal jich má před sebou ještě 18.

Kolik bodů schází kanadským týmům na postup
Východní konference
Ottawa5
Montreal6
Toronto20
Západní konference
Vancouver8
Calgary12
Winnipeg12
Edmonton13
Podaří se alespoň jednomu týmu proklouznout do play off NHL?
Ano
38,1 %
Ne
61,9 %
Celkem hlasovalo 3409 čtenářů.

Reklama

Související témata: