Hlavní obsah

Prázdná branka, Hemský přihrává. Proč český hračička v Dallasu bodově nezáří?

Dallas/Praha

Spousta hokejistů by se chtěla ráno probudit a mít ruce Aleše Hemského. Jeden z nejšikovnějších českých hráčů ale v NHL nikdy úplně nenaplnil svůj potenciál. Co za tím vězí?

Foto: Marc Desrosiers, Reuters

Aleš Hemský v souboji u hrazení s brankářem Andrewem Hammondem z Ottawy.

Článek

Částečná odpověď se možná ukrývá i v gólové akci ze zápasu s Ottawou, kde si český útočník Dallasu připsal asistenci. Hemský rozjel akci, Alex Goligoski mu puk skvěle vrátil a před 32letým rodákem z Pardubic zívala prázdná branka. Co udělal Hemský? Nahrával ještě na Codyho Eakina a měl štěstí, že zblokovaný puk dorazil do sítě Antoine Roussel.

„Je to hráč, který klidně může udělat 100 bodů za sezónu," tvrdil Jaromír Jágr o Hemském. Jeho nejlepším statistickým výsledkem je však 77 bodů z ročníku 2005-06, kdy se vrátil do NHL jako vítěz extraligy i mistr světa. A chyběla jen jediná výhra, aby získal i Stanley Cup. V play off byl tehdy dvaadvacetiletý mládenec hybnou silou nadupaného týmu.

Jeho sen ale v sedmém zápase finálové série překazila Carolina Hurricanes a od té doby to šlo s Edmontonem z kopce. Letos podesáté v řadě nezažijí fanoušci Oilers atmosféru play off.

Hemského produktivita se snížila i vinou zranění. V sezóně 2009-10 odehrál jen 22 utkání, když ho na několik měsíců vyřadil zákrok slovenského útočníka Michala Handzuše, operace ramene byla totiž nezbytná.

Edmonton vzhledem k nepřesvědčivým výkonům začal získávat vysoké pozice v draftech a přivedl hráče považované za budoucí superstar. V dresu Oilers se objevili Jordan Eberle, Taylor Hall, Ryan Nugent-Hopkins. Slibovaný průlom se ale nekonal a Hemského role v týmu už nebyla tak významná.

Poslali ho do Ottawy

Před olympiádou v Soči byl smířený s pozicí ve třetím útoku i s výměnou. „Je to těžké, ale tady se buduje mančaft. Je tu spousta mladých kluků, kteří musí hrát. A my ani nebojujeme o play off, takže je jasné, že je budou zkoušet," řekl tehdy Hemský pro Sport.cz.

„Moje úloha je úplně jiná, než abych tam něco vytvářel. Člověk se naučí trošku jiné věci, než hrál předtím. Tak to je a snažím se, jak nejvíc umím. Zkouším pomáhat mladým klukům, abych jim něco dal, aby z nich něco vyrostlo..."

V Soči byl Hemský jedním z mála českých hokejistů, kteří snesli přísné měřítko a olympijskou formu si vzal s sebou i do Ottawy, kam byl vytrejdován před uzávěrkou přestupů. Jeho góly a parádní přihrávky se zase objevovaly v sestřizích nejlepších momentů.

Ruce hokejového myslitele ve spojení s elegantním skluzem dokázaly obyčejnou akci přetvořit v esteticky vytříbený okamžik. Hemský nedává ‚normální' góly typu střela-dorážka. Spíš přejde přes dva hráče a před gólmanem vystřihne důmyslný blafák.

Vzali i Spezzu

Tříletá smlouva s Dallasem měla otevřít novou kapitolu, kde konečně naplní předpoklady. Zvlášť když manažer Jim Nill přivedl z Ottawy s Hemským i Jasona Spezzu, s nímž se českému hokejistovi tak dobře spolupracovalo.

Hemský neměl hrát první housle, od toho jsou v Dallasu Jamie Benn s Tylerem Seguinem, ale čekalo se od něj mnohem víc. Znovu ho však zradilo zdraví, v průběhu první dallaské sezóny se potýkal s bolestí kyčle, kterou vyřešila až operace.

Po parádním podzimním rozjezdutéto sezóny (6 bodů v úvodních 4 zápasech) ale zase přišel výkonnostní sešup. Na přelomu listopadu a prosince nebodoval ve 13 utkáních po sobě.

S blížícím se koncem základní části se snad věci opět mění k lepšímu. „Občas je dobré přestat moc přemýšlet a zkusit hrát svou hru. Líp bruslím, a když dostanu víc prostoru, snažím se toho využít," tvrdil Hemský podle Dallas News. „Hemmer je schopný vytvářet spoustu šancí," tvrdí i kouč Stars Lindy Ruff.

Neztratí se ani ve třetím útoku

Má výhodu v tom, že Hemského klidně může poslat do elitní formace, ale vzhledem ke zkušenostem z Edmontonu se neztratí ani ve třetím útoku s francouzským bijcem Rousselem. „Nechceme být jako loni jen spolkem individualit, které se snaží předvádět ‚svou hru'," řekl Ruff.

Trenérova pobídka směrem k Hemskému měla v únoru pozitivní účinek. „Pokud ale začnete o své hře moc přemýšlet a dělat si starosti, jen vám to ublíží," řekl český útočník Stars, který po 60 utkáních má bilanci 9+16.

Jak ale ukázala i asistence na gól proti Ottawě, v Hemském pořád dřímá ofenzivní hračička, který fádní hokejovou situaci touží povýšit na estetický zážitek.

Reklama

Související témata: