Hlavní obsah

Už jen Messier a Gretzky. Neuvěřitelné, žasl nad Jágrovým historickým zápisem kouč Panterů

Sunrise

Asistence na gól Fina Barkova, která by se za normálních okolností asi vůbec neřešila. Tahle pondělní, díky níž Florida snížila nepříznivě se vyvíjející stav duelu s Bostonem na 1:3, však byla pro celou NHL naprosto výjimečná. Jaromír Jágr se dočkal 1851. bodu v zámořské soutěži, čímž se osamostatnil na třetím místě historického pořadí kanadsko-americké ligy. Už jen dva velikáni světového hokeje nasbírali v kariéře více bodů: Mark Messier (1887) a nedostižný Wayne Gretzky (2857).

Foto: Robert Mayer, Reuters

Přes 19 tisíc diváků tleskalo české 68. Jágr (uprostřed) si proti Bostonu připsal svůj 1851. bod v NHL.

Článek
Fotogalerie

Když si ve čtvrtečním zápase na ledě Colorada připsal asistenci a ziskem 1850 bodů dostihl v produktivitě třetího Gordieho Howea, byla to nejen pro zámořský hokej událost dne. Další posun v historických statistikách NHL si však fenomenální Jágr tolik neužil. Jeho Florida totiž prohrála s Lavinami 2:3. "Na tom vůbec nezáleží," stroze tehdy komentoval slavný útočník pokoření další mety.

A v podobném rozpoložení se nacházel i v pondělí večer. Floridě utekl začátek zápasu, tříbrankové manko sice dokázala postupně smazat, v prodloužení ale nakonec podlehla Bruins 4:5. Panteři zaznamenali pátou porážku z posledních šesti utkání a Jágr tak po utkání nejlepší náladou zrovna neoplýval. "Víc to znamená pro vás, novináře," usmíval se Jágr po historickém zápise. „Už je to za mnou. Pojďme se soustředit na vítězství, která potřebujeme," dodala česká 68.

Jágra aktuální forma jeho Panthers trápí. Tým sice stále pevně drží místenku pro účast v play off, náskok před svými pronásledovateli se však tenčí. Ve Východní konferenci devátá Philadelphia ztrácí na Floridu osm bodů.

Jágr: Bod s Bruins má velkou cenu

Panterům nevyšel proti Bostonu začátek, už ve 13. minutě prohrávali 0:3, přesto dotáhli duel zejména zásluhou střelecky disponovaného Jiřího Hudlera alespoň do prodloužení. "Když prohráváte o tři góly, není jednoduché se proti takovému soupeři dostat zpátky do hry. Jsem rád, že jsme získali aspoň bod. Má velkou cenu. Ale musíme už začít hrát dobře hned od začátku," doplnil Jágr, který v 63 zápasech probíhající sezóny získal již 49 bodů za 21 branek a 28 přihrávek.

Zatímco Jágr svůj 1851. bod příliš nekomentoval, domácí trenér Gerard Gallant složil legendě poklonu. "Je skvělé, že překonal Gordieho Howea. Myslím, že je to neuvěřitelné," řekl kouč Panthers. "Je to úžasné. Třetí nejproduktivnější hráč všech dob...Nevím, co k tomu říct," připojil se útočník Jiří Hudler.

Gallant poté hodnotil duel v podobném duchu jako český veterán. I jeho mrzel výkon mužstva v první třetině. "Byli jsme po ní samozřejmě hodně rozčarovaní. Udělali jsme v úvodní dvacetiminutovce spoustu chyb. Darovali jsme soupeři tři góly. Měli asi čtyři úniky a třikrát nebo čtyřikrát jeli dva na jednoho. Bylo to hrozné," zlobil se Gallant. "Naštěstí ve druhé třetině jsme se zvedli, zabojovali a se štěstím dokázali získat aspoň bod," oddechl si kouč.

Florida se pokusí přerušit třízápasovou sérii porážek ve čtvrtek, kdy před vlastním publikem přivítá Ottawu.

Porazí hokejisté Floridy ve čtvrtek doma Ottawu?
Ano
91,5 %
Ne
8,5 %
Celkem hlasovalo 12138 čtenářů.

Reklama

Související témata: