Hlavní obsah

Střelec v červených číslech. Vrbata je nejhorší v NHL v bodování plus/minus

Vancouver/Praha

Poprvé od 21. února se objevil v sestavě hokejového Vancouveru. Obávaný střelec, kterého Canucks přivedli do týmu, aby gólově opepřil kombinace bratří Sedinů, se v zápase s Los Angeles vynořil na křídle třetího útoku. Jenže dny Radima Vrbaty u desátého týmu Západní konference se pomalu ale jistě chýlí ke konci.

Foto: Profimedia.cz

Radim Vrbata se v letošní sezóně NHL zatím dost trápí.

Článek

Za necelých 17 minut mezi mantinely třikrát pálil na branku, se 186 pokusy je druhým nejpilnějším střelcem Vancouveru za Danielem Sedinem (219), ale s Vrbatovou produktivitou to už tak slavné není. V tomto kalendářním roce se trefil pouze dvakrát. Za sezonu má bilanci 12+12.

V jedné statistice však 'ovládá' celou NHL. S 32 minusovými body jsou Vrbata a jeho spoluhráč Bo Horvat nejhorší v lize.

První měsíce v novém angažmá přitom byly pro čtyřiatřicetiletého útočníka, který si renomé vybudoval v dresu Coyotes, bez přehánění skvělé. Sedinové adoptovali Vrbatu v elitní formaci a mluvilo se o něm jako o dalším sourozenci švédských bratrů.

V dresu Canucks se Vrbata stal s 31 góly nejlepším českým střelcem sezóny 2014/15 a umlčel všechny, kterým se nezdál jeho pětimiliónový plat. V tomto ročníku už ale kritické hlasy nabraly na značné síle.

Vrbata čekal, co se stane

Jakmile trenér Willie Desjardins Vrbatu znovu oddělil od Sedinů, jakoby tím v českém útočníkovi uhasil i gólovou jiskru. Fanoušci Canucks si nemohli nevšimnout, jak se vytratil Vrbatův zápal pro hru. A na jeho kontě začaly v hojné míře přibývat minusy.

Před uzávěrkou přestupů (29. února) se čile spekulovalo o Vrbatově výměně do týmu, který potřebuje palebnou sílu na přesilovku. Český hokejista sepsal generálnímu manažerovi Canucks Jimu Benningovi seznam osmi týmů, do kterých by byl ochoten jít, jenže žádný z nich neprojevil zájem.

„Vlastně jsem jen čekal, co se stane," řekl Vrbata deníku Vancouver Province.

Loni si zahrál s Canucks první kolo Stanley Cupu, letos už je ale situace Vancouveru kritická. V posledních 17 zápasech základní části by musel zlikvidovat desetibodovou ztrátu. Což se po porážce 1:5 s Kings nezdá vůbec pravděpodobné.

„Je potřeba, abych se dal mentálně do kupy a pomohl ještě týmu," řekl Vrbata, jehož dny u Canucks se pomalu ale jistě chýlí ke konci. S vizitkou nejhoršího hráče v bodování plus/minus by se mu nový kontrakt nesháněl asi zrovna lehce.

Hráči s nejhorší bilancí plus/minus  v NHL
Bo Horvat (Vancouver)-32
Radim Vrbata (Vancouver)-32
Mikkel Boedker (Arizona, Colorado)-30
Jordin Tootoo (New Jersey)-26
David Schlemko (New Jersey)-21

Reklama

Související témata: