Hlavní obsah

Gretzky vysekl Jágrovi další poklonu: Je opravdu pozoruhodný!

New York/Praha

Před měsícem vtipkoval, že jestli se Jaromír Jágr začne přibližovat jeho rekordům v NHL, ukradne mu brusle. Nyní Wayne Gretzky, jeden z nejlepších hráčů v dějinách hokeje, vysekl českému legendárnímu útočníkovi další poklonu. Nejenže je „The Great One“, jak se Gretzkymu přezdívalo, fascinován Jágrovou dlouhověkostí, ještě více ale obdivuje, jakým způsobem táhne Floridu.

Foto: Mark J. Terrill, ČTK/AP

Wayne Gretzky se svou ženou Janet.

Článek

Jágr je s blížícím se závěrem základní části v parádní formě. Od začátku února zaznamenal v devatenácti zápasech dvacet bodů a jeho ohromná herní pohoda neunikla Gretzkyho pozornosti. „Je to opravdu pozoruhodné. Jedna věc je v tomto věku stále hrát, ale něco jiného je hrát na tak vysoké úrovni, jako to on předvádí," prohlásil pro server nhl.com čtyřnásobný vítěz Stanley Cupu s Edmontonem.

Historická tabulka kanadského bodování NHL:
1. Wayne Gretzky2857
2. Mark Messier1887
3. Jaromír Jágr1855

Zatímco Jágr ve 44 letech Jágr v zámořské soutěži dál válí, Gretzky svou kariéru ukončil před sedmnácti roky, když mu bylo osmatřicet.

Historická tabulka střelců NHL:
1. Wayne Gretzky894
2. Gordie Howe801
3. Jaromír Jágr745

„V našem sportu se našlo jen pár borců, kteří mohli v takovém věku hrát na špičkové úrovni a být přínosní - Chris Chelios, Gordie Howe, Mark Messier a samozřejmě Jágr. Rozhodně hraje výborně, což je pro něj skvělé. A je to skvělé pro celý hokej," uvedl suverénní lídr kanadského bodování historie NHL i nejlepší střelec v dějinách soutěže, který kromě Olejářů nastupoval i za Los Angeles, St. Louis a New York Rangers.

Historická tabulka NHL v počtu asistencí:
1. Wayne Gretzky1963
2. Ron Francis1249
3. Mark Messier1193
4. Ray Bourque1169
5. Paul Coffey1135
6. Jaromír Jágr1110

Jágr je v probíhajícím ročníku nejproduktivnějším hráčem Flordiy (53 bodů) i jejím nejlepším střelcem (23 branek). „Je důležitou součástí svého klubu - na ledě i mimo něj. Opravdu je pozoruhodným hráčem pro celou NHL a v současné době zvlášť pro Pantery," podotýká Gretzky, desetinásobný vítěz Art Ross Trophy pro nejproduktivnějšího hráče sezóny a držitel devíti Hart Trophy pro nejužitečnějšího hokejistu ročníku.

Reklama