Hlavní obsah

Vrátí se Voráček na zápas roku? Philadelphia může Detroitu zavařit

V úterý večer by se Jakub Voráček po víc než dvoutýdenní léčbě zraněné nohy mohl vrátit do akce. Pro hokejisty Philadelphie to bude jeden z nejdůležitějších zápasů sezóny. Pokud v něm po šedesáti minutách porazí Detroit, budou mít na Red Wings, kteří okupují poslední pozici pro postup od play off Východní konference NHL, už jen jednobodovou ztrátu. A k tomu dvě utkání k dobru.

Foto: Carlos Osorio, ČTK/AP

Brankář Detroitu Petr Mrázek.

Článek

Zatímco Flyers našlápli v posledních zápasech i bez Voráčka k velké stíhací jízdě, Detroit si zahrává. Philadelphia získala z minulých osmi utkání 13 bodů, zato Red Wings prohráli z posledních šesti zápasů čtyři, ten poslední se slabým Torontem pak obzvlášť hloupým způsobem.

V sobotu ještě Detroit vydřel šťastnou výhru nad Rangers, kteří při detroitské power play trefili tyč opuštěné domácí klece. Richards ale 32 vteřin před vypršením základní hrací doby přece jen srovnal a v prodloužení tečí rozhodl Helm. Nedělní souboj s nejslabším týmem NHL měl být pro Red Wings nepoměrně snazší, ale opak byl pravdou.

Domácí narazili na tuhý odpor a skvěle připraveného gólmana Jonathana Berniera, který nepustil žádný z 38 střeleckých pokusů Detroitu. „Měl jsem pocit, že zápas kontrolujeme, od začátku až do konce jsem se cítil dobře," tvrdil po třetím čistém kontu sezóny Bernier.

I Petr Mrázek mezi tyčemi Red Wings ale působil jistě. „Byl jsem z toho nadšený, protože když jsem minulou sezónu chytal dva zápasy ve dvou dnech, tak jsem se trochu trápil, ale tentokrát jsem měl opravdu dobrý pocit," líčil český gólman, jenž předvedl 26 zákroků.

Nepohlídal si jedinou akci. V poslední minutě druhé třetiny unikl rakouský útočník Grabner, před Mrázkem byl ale faulován DeKeyserem a sám skončil v brance. Sudí signalizovali trestné střílení, ale po prozkoumání videozáznamu byl potvrzen regulérní gól.

„Zasáhnul jsem betonem, ale puk se odrazil přímo na Grabnerovu nohu a prošel za čáru spolu s ním. Ale nevím, jestli před tím, nebo po tom, co pohnul brankou," řekl Mrázek.

Video se sice kontrolovalo už v první třetině, Smithova dorážka ramenem však jako regulérní uznána nebyla. „Viděl jsem jeho aktivní pohyb, takže jsem věřil, že to nebude platit," tvrdil gólman Detroitu. „Každopádně je smutné, že nedáme gól, když máme přes 35 střel..."

Nejvíc účastí v play off NHL bez pauzy
29Boston Bruins, 1968-96
28Chicago Blackhawks, 1970-97
25St. Louis Blues, 1980-2004
24Detroit Red Wings 1990 - dosud
24Montreal Canadiens, 1971-94

Red Wings usilují o 25. postup do play off v řadě. V bitvách vyřazovací části nechyběli od roku 1991, od té doby vyhráli čtyři Stanley Cupy (1997, 1998, 2002, 2008).

Nyní je ale do problémů dostal tým, který od nové sezóny vede kouč bytostně spjatý s Detroitem Mike Babcock. Právě pod jeho vedením Red Wings postoupili do play off  v letech 2006-15. „Pořád jsem fanouškem Detroitu a přeji mu postup," nechal se slyšet Babcock po nedělním duelu...

Ještě víc teď může Detroitu zavařit Philadelphia. „Voráček už vypadá připravený," nechal se slyšet manažer Flyers Ron Hextall. Nejlepší český hráč minulé sezóny NHL by tak mohl dostat Red Wings ještě pod větší tlak.

Boj o play off ve Východní konferenci
Pittsburgh80 bodůzbývá 14 utkání
Detroit79 bodůzbývá 13 utkání
Philadelphia76 bodůzbývá 15 utkání
Carolina74 bodůzbývá 13 utkání
New Jersey73 bodůzbývá 13 utkání
Probojují se hokejisté Philadelphie letos do play off?
Ano
71,4 %
Ne
28,6 %
Celkem hlasovalo 3546 čtenářů.

Reklama