Hlavní obsah

Český ‚killer‘ Frolík připomněl Fleuryho majstrštyk

Calgary

Chyběl ještě jeden gól v oslabení, aby podobnost byla takřka dokonalá. Český expres z Calgary Michael Frolík při výhře 7:4 nad St. Louis nastřílel hatrrick, hlavně ale dvěma trefami v početní nevýhodě připomněl mimořádný kousek Theorena Fleuryho.

Foto: Sergei Belski, Reuters

Michael Frolík (67) z Calgary se raduje se spoluhráči po gólu do prázdné brány St. Louis.

Článek

Legendární prcek z Flames totiž v oslabeních během jednoho zápasu vsítil hned tři branky. Dvě dokonce padly při stejném trestu. Psal se 9. březen 1991, soupeřem Calgary byli tehdy, stejně jako v pondělí, Blues a konečný výsledek se také málem trefil do toho pondělního - 8:4...

„Backlund a Giordano předvedli pěkné akce, když mě dvakrát posílali do brejku," vykládal Frolík, když takřka totožným forhendovým blafákem vykoupal nejprve Jakea Allena a pak i jeho náhradníka Anderse Nilssona.

St. Louis v Calgary nepotvrdilo pověst nabušeného týmu, který mocně usiluje o prvenství v Centrální divizi. „Dobře jsme se na ně připravili a hlavně v oslabení jsme odvedli parádní práci, nedávali jsme jim moc času, dostávali je pod tlak," líbilo se Frolíkovi.

Když začínal, přezdívalo se mu kvůli podobnému hernímu stylu a schopnosti skórovat ‚Baby Jágr'. V nováčkovské sezóně v NHL nastřílel za Floridu 21 gólů a zopakoval to i následující rok.

Po trejdu do Chicaga (únor 2011) ale přišla zásadní změna. Trenér Blackhawks Joel Quennville věděl, jaký potenciál se ve Frolíkovi skrývá, ale bylo těžké najít mu mezi přetlakem hvězdných útočníků (Kane, Toews, Hossa, Sharp, později Saad) odpovídající místo.

Z Frolíka nakonec Quenneville vyšlechtil jednoho z nejobávanějších ‚penalty killerů' v NHL. Když ve finále Stanley Cupu 2013 posílal Boston na led to nejlepší, co měl, stál proti hvězdám Bruins právě Frolík. „Důvěra mě těšila," usmíval se s pohárem.

Scházel také jen kousíček, aby byl v historii navždy zapsán jako střelec vítězného gólu z rozhodujícího zápasu finálové série. Minutu před koncem za stavu 2:2 v duelu č. 6 skvěle tečoval Oduyovu střelu, jenže puk narazil do tyče bostonské branky a smetanu lehkou dorážkou slízl Dave Bolland.

Jak je zámořský hokej nevyzpytatelný poznal Frolík o pár dnů později, kdy ho z víru oslav vytrhla zpráva, že byl vyměněn do Winnipegu. Své nové roli ale dělal čest i v dresu Jets, za něž během dvou sezón nastřílel 34 gólů. A dělá jí čest i v Calgary, druhý hattrick v sezóně je toho důkazem. Celkově se už útočník s defenzivními úkoly dostal přes hranici sta gólů v NHL (106).

Frolík nejen, že poctivě oddře těžké minuty v obraně, ale díky skvělému bruslení je schopný nebezpečně vyrazit na zteč. Což je také důvod, proč byl nominován v první várce na Světový pohár v Torontu.

A jak potvrdil i pondělní zápas, v ruce to osmadvacetiletý Kladeňák pořád má, ačkoli Fleuryho už nedožene. Na něj schází Frolíkovi 349 gólů.

Reklama

Související témata: